Феим Чаушев:България не е правова държава

Феим Чаушев

Вина нямам. Единственото, което съм направил, е да споделя добронамерено с мой близък приятел случая за откраднатия автомобил. Не съм предполагал, че с това споделяне и с неговите добри намерения се върши някакво незаконно деяние. Основаната ми мисъл бе да направя услуга. Не сме търсили лични облаги”. Така бившият заместник-външен министър Феим Чаушев коментира в „Тази събота” ефективната си присъда от три години и половина за уреждането на подкуп.

Той обясни, че досега не е имал медийни изяви по случая, тъй като не е искал да пречи на обективното разследване. Също така е мислел, че България е правова държава, в която истината е над всичко, за него обаче това не се оказало така.

Историята на Феим Чаушев

Бившият заместник-министър разказа своята версия на случилото се. През февруари миналата година негови приятели от Турция се обаждат с молба. Техен познат, който е в България, за да проучи възможностите за инвестиция, се оказва с открадната кола. Искат съдействие от Чаушев. 

Следва срещу между него, потърпевшия турски гражданин и двама от сътрудниците му. Екс управникът казва, че може да помогне, само ако има проблем на държавно ниво - да осигури среща, например. 

Разговорът приключва, но турският бизнесмен започва да му звъни по телефона, да го тормози и да му поставя ултиматуми. Едно такова обаждане Феим Чаушев получава, докато е в компанията на свой близък приятел. Споделя и неговият другар му казва, че има далечен познат, който може да помогне срещу определена сума за подкуп. Далечният познат определя парите – 25 000 евро. 

Бившият заместник-министър твърди, че не се е виждал с него и не знае кой е, но предава информацията на турците по телефона. Те приемат, но отиват в полицията, където подават декларация за подслушване на телефоните. По разказа на Чаушев те започват да му се обаждат с провокативни въпроси. Искат дори да присъства на предаването на подкупа. Той отказва.

Стига се до 8 март, когато неговият приятел става лицето, което ще предаде подкупа. Полицията го арестува, без да стигне до крайния получател на парите.

Кой има пръст в случилото се?

„За мен си остава загадка защо полицията не довърши акцията до финалния получател? Този човек не фигурира никъде”, заяви Чаушев. Той отказа да определи случилото се като поръчка срещу него, но изрази мнение, че всичко е възможно. 

Не се съгласи и с версията ДПС да има пръст в схемата, но сподели, че след кампанията срещу него с многото му имена отношенията му с Ахмед Доган крайно са охладнели. Многократно е  търсел среща с политическия лидер, но той отказвал поради липса на време.

„Не знам откъде идва това и кой има интерес. Това са фактите. Все пак се надявам, че България е правова държава, че всички свидетелски показания ще се вземат предвид и на следващата инстанция ще вземат правилното решение. В затвора не мога да издържа толкова време, защото това е много несправедливо”, каза още Феим Чаушев.
бТВ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини