Предразсъдъците правят мъжете агресивни, а жените - страхливи

Предразсъдъците към хора от различни от собствените групи са свързани с агресията при мъжете и страха при жените, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване. Изследователи от Мичиганския университет обясняват, че през цялата история мъжете са действали предимно агресивно към различни групи и съответно са ставали жертви на чуждата агресия и дискриминация.
"Връщайки се хиляди години назад в историята, откриваме доказателства за групи от мъже, които са се събирали заедно и са нападали други групи от мъже, елиминирайки ги и задържайки жените като военна плячка", обяснява специалистът по еволюционна психология Карлос Давид Наварете.
По същество мъжете са по-склонни да започват войни и да защитават собствената си група, понякога по твърде рискован и саможертвен начин. Нападението над представители на други групи обаче им е предоставяло възможност да компенсират тези щети, получавайки достъп до техните ресурси, територия и жени, и по-висок статут.
Жените от друга страна са живели под постоянната заплаха от сексуално насилие. Към мъжете от собствената си група те са развивали приятелска нагласа, но са запазвали чувството на страх от непознати с цел да предпазят себе си и своето поколение. БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини