Медии уволниха омбудсмана на Кърджали, местния парламент го аплодира

Хакиф Емин

През 2011 г. в приемната на Обществения посредник на Община Кърджали са постъпили 251 устни и 118 писмени жалби.
В сравнение с предходната 2010 г. има спад в броя  на устните сигнали от 297 на 251, а писмените жалби са се увеличили от 106 на 118 бр. Общо от началото на мандата на Обществения посредник до днес са приети 1090 устни сигнала и 354 писмени жалби. Всички те са получили консултация, отговор или решение от Обществения посредник. Това съобщи на сесия на местния парламент омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин. Той подчерта,че с една трета е нараснал броят на жалбите, свързани със собствеността на гражданите.  Два пъти е намалял броят на сигналите ,отнасящи се до административното обслужване на кърджалийци.  Появиха се жалби за нарушаване на обществения ред и сигурност. Лек спад се отбелязва при сигналите за социални проблеми. Завишение имаме при жалбите в сферата на образованието, културата и други обществени услуги на гражданите. Най-голям брой жалби се подават във  връзка с образование, култура и други обществени услуги на гражданите, както и за проблеми свързани със собствеността им,каза още обществения посредник.
Особено болезнен е проблемът със земите по т. нар. параграф 4, дадени навремето за „ самозадоволяване ”. Тези земи са облагородени от ползвателите им.Днес ,общините им ги продават на много високи цени, които те не могат да си позволят да заплатят. По съществуващото днес законодателство,ползвателите губят парцелите, защото нямат средства да участват на търгове. Това е явна несправедливост, която може да се поправи със законодателни промени.В противен случай,тези облагородени земи ,ще се превърнат отново в пущинаци,смята Хакиф Емин.
От законодателни рамки се нуждае и функционирането на  мобилните оператори в страната. В институцията Обществен посредник на Община Кърджали постъпи подписка от над 300 души. Те искаха възможност ,както да прекратяват свободно договорите си, така и да запазват старите си номера. От името на Сдружението на Обществените посредници в страната  внесохме предложение в парламента. То бе уважено и бяха направени съответните законодателни промени,подчерта омбудсманът на Кърджали.
 Отчетът на Хакиф Емин бе посрещнат с пълно единодушие от съветниците в местния парламент.Представители на всяка от групите съветници , включително и независимия народен избраник д-р Марин Мухтаров подчертаха, отговорността на обществения посредник на Кърджали и голямата му заслуга инситутцията да се ползва с безспорно обществено доверие. Няма случай да е изразено недоволство от дейността на Хакиф Емин. Това значи, че изборът му преди три години от Общинския съвет е бил правилен,посочиха съветниците Милан Миланов от БСП, Огнян Иванов от ГЕРБ,Расим Муса от ДПС и д-р Мухтаров.
Мандатът на Хакиф Емин приключва през октомври т.г.За сега съветниците не виждат сериозна алтернативна кандидатура за неговия пост.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини