„Газпром нефт” купува бензиностанции в Кърджалийско

Дъщерната на руската компания "НИС Петрол" вече е собственик на 14 обекта в страната
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на дъщерната компания на "Газпром нефт" - сръбската "НИС Петрол", да купи 7 бензиностанции. Обектите са в градовете Смолян, Кърджали, Асеновград, Благоевград и селата Леденик и Паволче, съобщиха от институцията, пише в. "Дневник".
Дружествата, които продават част от активите си на "НИС Петрол", са "Автоматизация на дискретното производство – Смолян", кърджалийската "ЗАХ", великотърновската "Сити инвест", "Ем-Ойл Ди", регистрирана в Благоевград "Сити инвест", асеновградската "Итали груп" и лизинговото дружество "БА Кредитанщалт булус", което е собственост на италианското Unicredit Leasing.

По този начин руската компания продължава с изграждането на мрежата си от бензиностанции в България и вече притежава 14 бензиностанции, след като през миналата година придоби първите седем. Концентрацията ще се отрази на продажбите на дребно на горива. Но според анализа на антимонополния орган става ясно, че новият участник на пазара ще притежава изключително малък общ пазарен дял.

Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си, посочват от комисията.

Така също никой от опериращите на пазара на горива не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава "НИС Петрол" ЕООД след настоящата концентрацията, пише в съобщението. "Газпром нефт" обаче все още не дава повече подробности за бъдещите си бизнес планове в страната. Според запознати целта на енергийния гигант е да оперира около 70 бензиностанции до края на 2013 г., като към момента компанията се е насочила основно към купуването на единични бензиностанции с добра локация и оборот.

Миналата година председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев прогнозира, че целта на NIS е да заеме до 8% от пазара на горива на дребно в страната и така да се нареди на шесто място между гръцката "Еко" и румънската "Ромпетрол".

Блиц

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини