Настъпва Годината на Дракона

В Китай, както и в редица други азиатски страни, днес посрещат Годината на Дракона според лунния календар

Китайската нова година – Пролетния празник, е на 23.01. според Стария китайски календар.  Първият ден на първия месец по лунния календар е смятан за най-важния традиционен празник в Китай. От древността досега хората са използвали дните около празника за размисъл, планиране на бъдещето, пожелание за мирен живот и щастие. И до днес са запазени много обичаи за премахване на старото и посрещане на новото. Още в началото на последния месец по лунния календар от старата година вече може да се почувства празничната атмосфера, разказва RadioChina.

В миналото, по стара традиция, усилената подготовка е започвала от 23-ия ден на последния месец на старата година. Хората поставяли малцови бонбони пред изображението на покровителя на дома – бога на огнището, който в тази нощ се възвисявал на небето, за да докладва на всемогъщия небесен император за своята работа през годината. Смятало се, че така може да се осигури благополучие за семейството през новата година. Сега вече не се извършават такива обреди. Важно съдържание на подготовката за празника на пролетта е основното почистване на жилищата: старателно се почистват всички кътчета на жилището. В някои семейства прозорците и вратите на жилищата се украсяват с красиви изрезки от хартия, на които могат да се видят фигури – цветя, пеперуди и др. От двете страни на входната врата се залепват паралелни двустишия – стихове с добри пожелания. В центъра на вратата се поставя лист, на който е написан йероглифът Фу – щастие.

Около празника има пет дни отпуск, плюс два почивни дни – общо седем дена, в които не се работи. Много хора вземат именно по това време дните от годишния им отпуск, които са останали. Те се връщат в родните краища, за да видят своите родители и близки, семействата се събират, за да празнуват заедно. Ако родителите на младите семейства живеят в един и същ град, младите обикновено прекарват първата вечер с родителите на съпруга, а втората вечер – заедно с родителите на съпругата. За да се съберат членовете на семействата, понякога се налага да се пътува от едно селище в друго. Затова около празника влаковете и другите превозни средства винаги са препълнени и се налага да се пускат извънредни.

На трапезата има различни деликатеси според вкуса на хората. Но рибата винаги е задължителна, защото йероглифът Ю, риба, е омоним с йероглифа изобилие. Вярва се, че на този ден трябва непременно да се яде риба, за да е богата и изобилна следващата година. За северняците новогодишната трапеза не може да мине без пелмени, не че пелмените са особено ценна храна, а поради това, че участието на цялото семейство в приготвянето на пелмени създава извънредно радушна атмосфера. В една от пелмените се поставя дребна монета. Човекът, който получи този пелмена, ще бъде късметлия през новата година. Хората всъщност не вярват толкова много в това, а просто го правят за създаване на празнична атмосфера.

Драконът е петият от 12-те животински знаци в китайския зодиак. Годината на Водния Дракон е 29-ата от всеки 60-годишен цикъл. Водният елемент прави 2012 г. особено критична. През предишната година на Водния Дракон, 1952 г., Китайската комунистическа партия организира пет антикампании срещу капиталистите и изпраща войски срещу Тайван, САЩ и южнокорейските сили в Корейската война.

Годините на Дракона се смятат за много благоприятни за раждане. Родилните отделения в Китай се готвят за "наплив" от бъдещи майки, които таят надеждата, че техните малки "дракончета" ще постигнат велики неща.

Известни "дракони" са легендата на кунг фу Брус Ли, наричан Малкия Дракон, френската героиня Жана Д`Арк, бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, художникът Салвадор Дали и легендарният бийтъл Джон Ленън. Холивудските звезди Ракел Уелч, Рийз Уидърспун, Мат Дилън, Мартин Шийн, Никълъс Кейдж, Ал Пачино и Киану Рийвс също са "драконови" бебета.

Снимки от посрещането на Годината на Дракона по света може да видите в нашата галерия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини