Политиците в Кърджали се отъркаха в Бабинден

С 38 бебета, родени от началото на годината досега, ритуално измиване на ръце и къпане на бебе, болницата в Кърджали отбеляза Бабин ден. Освен лекари и медицински сестри от родилно отделение, в тържеството взеха участие областния управител Иванка Таушанова, директорът на болницата д-р Тодор Черкезов, лидери на политически партии. Майката Катя Молерова , чието двудневно бебе Иван беше измито пред погледа на присъстващите, получи много цветя и подаръци. Такива прие и екипът на родилно отделение.
Щъркел-сувенир в реални размери подариха жените социалистки, колежките им от ГЕРБ - икона на Богородица с младенеца, апарат за мерене на кръвно налягане, ютия и други аксесоари пък подари областната управителка.    
Шефката на родилно отделение д-р Ваня Ташева коментира, че както в цялата страна, така и в кърджалийската болница, има намаление на ражданията през 2011 година, когато са се родили 900 живородени бебета. Или със 100 по-малко от 2010 година.
„Мисля, че най-добре е една жена да роди детето си по нормален път, макар да уважавам избора на всяка родилка да прецени как да го направи. За съжаление както в цялата страна и по света, така и в Кърджали, процентът на ражданията с цезарово сечение леко се е завишил", коментира д-р Ташева.
По думите й през 2011 година 32 процента са родили чрез цезарово сечение, като общо за страната този процента е 36. „Смятам, че в Кърджали се движим в златната среда , но нека още веднъж път да се обърна към бъдещите майки, които трябва да знаят, че най-добре е една жена да си роди по нормален път", каза още шефката на родилно отделение в кърджалийската болница д-р Ваня Ташева.
Дарик
 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини