Д-р Соня Ангелова:Случаят с диарията завърши със смърт!

Д-р Соня Ангелова

  Уважаема Редакция на Kardjali.bgvesti
     

        Във връзка с публикувана статия на 20.01.2012г.”Наказват Д-р Черкезов за диария”, заявявам, че така изнесеното в нея не съответства на обективните факти по случая. МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски АД гр.Кърджали има сключен договор с НЗОК/РЗОК Кърджали за оказване на болнична медицинска помощ за 2011г.и по силата на този индивидуален договор РЗОК Кърджали извършва ежемесечни проверки в лечебното заведение за спазване на регламентираните изисквания в Национален Рамков Договор за медицински дейности за 2011г., Закона за здравното осигуряване и Индивидуалния договор.
        В конкретния случай категорично не се касае за „най-обикновена диария”, а проверката в лечебното заведение е извършена по повод постъпила  жалба от здравноосигурено лице в РЗОК Кърджали. Жалбата е подадена от близки на пациентката, която постъпва по спешност в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски АД гр.Кърджали, приета е в инфекциозно отделение, впоследствие е преведена в лечебно заведение за болнична медицинска помощ в гр.Пазарджик, където почива с диагноза Исхемичен мозъчен инсулт.
Проверяващият екип на РЗОК Кърджали констатира нарушение на установените нормативни изисквания за работа с първична медицинска документация съгласно изискванията на НРД за медицински дейности за 2011г и ЗЗО , като е изготвен медицински документ – Епикриза на пациента с вписан болничен престой в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски АД гр.Кърджали, несъответстващ на реалния. Не считам констатираното нарушение за „техническа грешка”, когато се касае за изготвяне на медицински документ с несъответстващи задължителни реквизити, доказващи оказаната медицинска помощ от едно лечебно заведение, още повече че в случая се касае за превеждане на пациент от едно в друго лечебно заведение.
Следва да се уточни и факта ,че в РЗОК Кърджали е представено нотариално заверено пълномощно от Изпълнителния Директор Д-р Черкезов, с което упълномощава именно Д-р Георгиева да го представлява в качеството му на Изпълнителен Директор пред РЗОК Кърджали.
        През 2011г. проверяващите екипи на РЗОК Кърджали са извършили общо 577 броя финансови и медицински проверки на изпълнители на първична , специализирана, болнична и дентална помощ, сключили договор с РЗОК Кърджали, съставени са 440 броя Актове за установяване на административни нарушения, издадени са 395 броя Наказателни постановления и 291 броя Писмени покани за възстановяване на неправомерно получени суми по реда на ЗАНН и ЗЗО. Обжалвани по съответния съдебен ред са 7 броя Наказателни постановления и 2 броя Писмени покани за възстановяване на неправомерно получени суми като съдебно процесуалните действия не са приключили.
        РЗОК Кърджали ще продължи да работи като отговорна институция, защитавайки правата на пациента и да осъществява непрекъснат контрол на оказаната медицинска и дентална помощ съгласно регламентираните и задължения и правомощия.

                                                 Директор на РЗОК Кърджали :Д-р Соня Ангелова
Бележка на редакцията:Фактите в статията „Наказват д-р Черкезов за диария” са от решението на Районния съд в Кърджали.Тези които желаят могат да ги проверят на сайта на съда.

                                                     

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини