Кърджали благодари на братушките-освободители

 Благодарствен молебен в памет на руските воини паднали за свободата на Източните Родопи отслужи енорийският свещеник отец Петър Гарена. Той обяви, че служби ще има на всички места в митрополията където са загинали братушки по време на Руско- турската освободителна война. За това се разпоредил лично пловдивския владика дядо Николай.
 Нека Господ чуе благодарствения глас на присъстващите, да се помолим за всички руски воини паднали за свободата на Отечеството , каза свещеникът.
 Председателят на Клуба за приятелство с народите на Русия в Кърджали Иван Колев приветства кърджалийци дошли пред паметника на Руския воин в градинката до църквата „Св.Георги”. Той подчерта,че е силно присъствието на млади хора,което  подхранва историческата памет. Колев припомни, че преди 134 години отрядът на генерал Чернозубов преминава Арда там където днес се намира кв.”Възрожденци”.
 В приветствено слово на български първия секретар на руското посолство Виктор Метьолкин отбеляза, че за руснаците е впечатляваща паметта на българите за тяхната освободителна мисия. Той благодари на кметството за грижата за паметниците на руските освободители.
  На краткото тържество присъстваха зам.областния управител Асен Тюрдиев, директорът на музея Павел Петков, общественици, ученици. Бяха поднесени венци и цветя.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини