Специализираният наказателен съд подхваща дело срещу кърджалиеца Стефан Лалов

Дело от Кърджали е номер едно за Специализирания наказателен съд. Заедно с четири дела от провинцията то се поема от магистратите призвани да гледат дела срещу  организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления.Обвиняем е 31-годишният Стефан Лалов. Той ще бъде съден за изнудване. По искане на окръжния прокурор Светлозар Лазаров делото бе прекратено в окръжния съд в Кърджали на 6 януари т.г..Съдия Деян Събев уважи искането на обвинител №1 в Кърджали. Делото се поема от Специализираната прокуратура, която ще поиска наказание за Лалов.Проблемът е, че ключовия свидетел по делото Л.С.Л. е нередовно призован. Той е в Холандия и призовката е била връчена на неговата майка. Това ще усложни задачата на магистратите.

И петте обвинителни акта постъпили в Специализирания съд са от страната и нито един от тях не е работен от обвинителите в София. Те са срещу лица, чиито процеси не са започнали в окръжните съдилища, а след 1 януари компетентен по тях е новият специализиран съд.

Прокуратурата в Плевен е подготвила обвинителен акт срещу Тонко Тонков и Ивайло Петров, обвинени за участие в престъпна група, занимавала се с наркотици. Другите членове на групата вече са сключили споразумения с прокуратурата.

От Смолян е пристигнал обвинителен акт срещу Николай Хаджиев. Той е обвинен за принуда, лихварство и незаконна имотна облага.

Петима души, организирани в група, занимавала се с наркотици, фигурират в обвинителен акт на пловдивската прокуратура. Степан Кара, Георги Бошняков, Илия Дерузов, Иван Иванов и Силвия Капчикова са от различни градове в страната - Пловдив, Асеновград, Самоков и с. Козарско, Пазарджишко.

Най-големият обвинителен акт, постъпил засега в спецсъда, е за няколко престъпления срещу група от петима души. Доказателствата са събрани от разследващите в Бургас, където е действала групата. Срещу Здравко Донев, Иларион Иванов, Боян Митев, Петър Петров и Никола Киров има повдигнати редица обвинения. Здравко Донев е обвинен, че е ръководител на престъпната група, занимавала се в фалшиви документи, с които били сключвани сделки за недвижими имоти. Иларион Иванов, Боян Митев, Петър Петров и Никола Киров са обвинени за участници в групата.

И петте дела вече са разпределени. Предстои съдиите или да насрочат заседания по тях или обвинителните актове да бъдат върнати при открити нарушения. Третата  възможност е докладчиците да преценят, че спецсъдът не е компетентен. В тези случаи според закона се повдига спор за подсъдност пред Върховния касационен съд, който трябва да прецени кой съд трябва да гледа делото като първа инстанция.
Новосъздадените спецсъдилища и спецпрокуратури започнаха работа на 3 януари. Очакванията са разследванията да се водят по-бързо, а делата да приключват в по-кратки срокове.
Общо около 350 са незавършените от прокуратурата разследвания, които също плавно ще дойдат в новите звена, но след като разследването по тях приключи.
Дневник
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини