19 °C

Дават пари на Кърджали за саниране на сгради

До края на месец януари 2012 г. заинтересуваните бенефициенти може да кандидатстват с проекти за подобряване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) възлиза на около 50.11 млн. лв.  В тази сума влизат 42.59 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 7.52 млн. лв. национално съфинансиране.

Освен 50-те млн. лв., са предвидени и още 13 млн. лв. Те ще могат да бъдат използвани под формата на нисколихвени заеми и гаранции по заеми на сдружения на собственици или на собственици на самостоятелни обекти (ССО) за внедряване на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Средствата ще се предоставят на граждани, които не могат да санират дома си със собствени пари

В момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) провежда обществена поръчка за избор на Фонд за жилищно обновяване. Крайният срок за подаване на документи е 16 януари 2012 г. Най-важният критерий в поръчката е изгодната лихва по кредитите, които ще отпуска фондът.

Планираната продължителност на проектите не може да надвишават 36 месеца. В териториалния обхват на настоящата схема "Подкрепа на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради" попадат 36 градски центрове – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

За да може един проект да бъде одобрен, в съответната сграда трябва да има легитимно учредено сдружение на собствениците. Поне 60% от участващите в него трябва да са съгласни, за да се пристъпи към саниране.

Сред дейностите, за които може да се кандидатства, са: топлоизолация; подмяна на дограма; локални инсталации и/или връзки към системите за топло, - газоснадбдяване, топлинна изолация на външни ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.); основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина – котелни пространства или прилежащите им съоръжения, смяна на горивната база при доказан енергоспестяващ и екологичен ефект;  изграждане на инсталации за ополозатворяване на ВЕИ; ремонт или подмяна на вътрешна отоплителна/охладителна/вентилационна инсталация, включително радиаторни термостатни вентили и разпределители в общите части на жилищната сграда; ремонт на електроинсталация в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление в обекта на интервенция;  инсталиране на автоматизирани сградни системи, в това число регулиране на потреблението на топлина и електрическа енергия към локалните източници, собственост на ССО в общите части; газифициране на сгради (вътрешна сградна разпределителна мрежа и котел/котли), при наличие на изградена до сградата разпределителна газопроводна мрежа.

Накрая, но не последно място, се включват строително-монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на обекта на интервенция в резултат на изпълнените мерки. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини