Караянчева:Михалевски сатанизира ГЕРБ

Крайно време е колегата Михалевски да спре да сатанизира управлението на ГЕРБ и да заблуждава кърджалийци, че правителството работи срещу техните интереси.  Така народният представител Цвета Караянчева коментира призива на Михалевски увеличението на таксата смет да бъде компенсирано за сметка на партийната субсидия. „ГЕРБ завари опоскана държава, със спрени  европейски програми и снето доверие от страна на ЕС. Затова е цинично и вулгарно човек, който пряко е участвал в управлението на Тройната  коалиция да окайва местните данъкоплатци.  Законът за управление на отпадъците не е прищявка, нито средство да се напълни хазната. Той е приет в съответствие с европейските директиви за опазване но околната среда, които няма как да бъдат пренебрегнати. И ако правителството на г-н Михалевски оказваше необходимия контрол върху усвояването на еврофондовете, нямаше да допусне Кърджали да остане без Регионално депо.  Това грандиозно и скъпо съоръжение по никакъв начин не кореспондира с нуждите на гражданите. Този проект е разточителен и съдържа луксозни екстри /конферентна зала, посетителски център и т.н/,които го правят икономически неефективен и социално непоносим. А държавата и общината са допуснали той да се компрометира.

Проектът е спрян заради допуснати сериозни нарушения на процедурите, заради които страната ни щеше да бъде глобена. Това наложи да се откажем от парите по ИСПА и да заложим средства от бюджета, за да бъде довършено депото. И кметът да не се сърди на Закона, че са въведени екотакси, а да направи необходимото парите, които постъпват в общината от такса смет не да се прахосват и с тях да се запушват дупки, а да се харчат целесъобразно, за да не се обременяват гражданите. А самите екотакси няма да отидат в джоба нито на премиера, нито в моя, а ще бъдат върнати на кметовете за рекултивация на старите сметища. Има общини, в които таксите смет остават на същите равнища, а другаде дори има намаление. Явно там кметовете са по-добри стопани и се справят без да се оправдават със закона?!.

Относно пречиствателната станция на Кърджали, фирмата, на която е възложено проектирането, няма как да е приближена до ГЕРБ, защото е избрана през 2008 г, когато властта  бе в ръцете на социалистите и  партньорите им от ДПС. Г-н Михалевски да престане със страховитата аритметика за поскъпването на водата. А помисли ли за нея, когато монтира пречиствателни станции в Боино и Главатарци, където няма канализация.!? Що се касае до стойността на обекта за интегриран воден цикъл, тя ще се базира на конкурентната процедура, която предстои да се проведе и от възложителя зависи да спечели най-изгодната оферта.   Но тя едва ли ще надхвърли инвестицията във Водното огледало.

Местната  власт  да бъде така добра да си подреди приоритетите, да си поеме отговорността за свършеното и за несвършеното и да не прехвърля топката на правителството. След като претендира, че е избран с гласовете на мнозинството, нека г-н Азис да защити интересите на своите избиратели и да им спести тежестта на завишената такса смет, вместо да се държи за полите на БСП и да приглася на популисткия им плач за доходите на хората.  Общинските съветници от ПП ГЕРБ отстояват позицията, че такса смет не трябва да се вдига. Това, което трябва да се направи, е да се промени методиката за изчисляването й. И училищата и детските градини да бъдат освободени от такси смет.

И накрая, уважаеми  колеги от ДПС и БСП, спрете да използвате ГEРБ за плашило и свиквайте да работите по правилата и в името на закона.“

Цвета Караянчева-народен представител от ГЕРБ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини