Кметът подкара скутер в Арда,попът хвърля кръста от него

Кметът подкара скутер,а попът хвърли от него кръста на Богоявление в Кърджали. Градоначалникът Хасан Азис и енорийския свещеник отец Петър надянаха каски и яхнаха мощната машина насред Водното огледало. Скутерът за малко да се преобърне, когато отецът стана прав и замахна да хвърли Разпятието. Мощна вълна се образува когато тридесетина младежи скочиха в ледените води на Арда за да извадят кръста. Тя за малко не катурна мощната лодка. Величко Карабоюков успя да стигне пръв до разпятието и да го вдигне над главите над конкурентите си под овациите на публиката.

  Йордановден в Кърджали започна с празнична молитва в храма „Св.Георги”, отслужена от отец Петър. Пред събралото се множество той кръсти в християнската вяра невръстните Христо и Божидара. В 10,30 шествие ,начело с хоругви подарени от кмета Хасан Азис потегли по улица”Екзарх Йосиф”.Миряни носеха плакати в подкрепа на Българската православна църква и срещу зачестилите напоследък критики срещу нея. Новопокръстените бяха качени на каруца. В нея бяха и момичета в народни носии, носещи иконата на св.Йоан Предтеча. Непосредствено пред нея шествието водеха отецът и кметът. Дъждът не уплаши кърджалийци и те се включиха в него.

Миряните минаха по улиците”Екзарх Йосиф”,”Булаир”,”Вашингтон” и слязоха на брега на Арда. Тук свещеникът и градоначалникът се качиха на скутер и наставлявани от шампиона по скутеризъм Никси Сурков направиха обиколка на Водното огледало. Придружаваха ги лодките на няколко каякари.

  Докато Хасан Азис и отец Петър плуваха триумфално из съоръжението,тридесетина младежи ги чакаха голи на брега на Арда. Младежите „благославяха” свещеника и се нахъсваха да го бутнат във водата. Един не се стърпя и се хвърли Арда за да опита температурата на водата.

 Градоначалникът и отецът доближиха след сложни маневри брегът. Свещеникът потопи в реките на Арда крачетата на нопокръстените Божидара и Христо.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини