Няма увеличение на такса смет в община Джебел

Размерът на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване в община Джебел ще се запази като миналогодишната, съобщават от общинската администрация. Като промили, най-ниска тя се запазва в гр.Джебел и кварталите – едно от трите населени места в общината, в което има организирано сметосъбиране. За своите жилищни, нежилищни и вилни имоти, гражданите ще плащат за сметосъбиране 3.7 на хиляда лева от данъчната оценка на съответния имот. Предприятията на територията на града, за същите услуги, ще плащат по 5.8 на хиляда.
Почти тройно по-високи са стойностите на промилите в останалите 2 населени места с организирано сметосъбиране в община Джебел. За своите жилищни, нежилищни и вилни имоти, жителите на с.Вълкович ще заплащат по 9.8 на хиляда лева от данъчната оценка на имотите си. В с.Припек за същата услуга, такса смет и сметосъбиране е с 0.2 промила по-ниска или 9.6 на хиляда лева от данъчната оценка на имотите.
От общинската администрация коментират, че въпреки драстичната разлика в размера на промилите, разлика в левовата равностойност на таксата за битови отпадъци в града и селата в общината почти няма, заради сравнително по-ниските данъчни оценки на имотите в селата, за разлика от града.
Освен таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, в годишната такса смет е включена и такса за поддържане на депа и други съоръжения за обезвреждане на отпадъци. За град Джебел тя е в размер на 1.2 на хиляда, в с.Припек – 1.4 на хиляда и в с.Вълкович – 3.9 на хиляда лева от данъчната оценка на съответния имот. За същата услуга предприятията в посочените населени места ще заплащат съответно 3.4 на хиляда в Джебел и 4.2 промила във Вълкович и Припек.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини