21 °C

Разследване безкрай на полицейския гаф с Мустафови

Година и половина не стигна на прокуратурата да приключи разследването на скандалната акция на МВР в Кърджали от 23 юли 2010 г.

В началото на ноември м. г. говорителят на окръжната прокуратура в града Димитрина Делчева обясни, че разследването е приключило и предстои наблюдаващият обвинител да се произнесе дали ще внесе делото срещу четиримата полицаи в съда, или ще го прекрати. Вместо това обаче той го е върнал на следователя с допълнителни указания, каза Делчева пред “Труд”. Тя отказа информация какво не е направено за толкова дълго проточилото се разследване. Обясни само, че са дадени указания да се изяснят допълнителни факти, а обвинения още не са повдигнати. Срокът на производството е удължен до 11 март.

Прокуратурата започна неохотно разследването за нахлуването погрешка в дома на сем. Мустафови и телесната повреда на дъщеря им Ширин чак в края на април м. г. И оттогава си намира различни поводи да удължава срока му. По делото са разпитани всички свидетели, дори и племенник на семейството от Турция. Готова е медицинската експертиза, изискани са всички нормативни документи от МВР за полицейската акция.

Делото се води срещу четирима служители, нахълтали посред нощ в дома на семейството. Разследването е по текста от НК, който за “непозволено влизане в чуждо жилище нощем или от въоръжено лице” предвижда от 1 до 5 години затвор. Един от полицаите се разследва и за телесна повреда, причинена на Ширин.

“Не очаквам положителен отговор, вдигнала съм ръце от правосъдието”, коментира пред “Труд” майката на момичето Айсел Мустафова. Тя обясни, че за последно е викана от следователя преди Нова година. Категорична е обаче, че и 10 години да продължи разследването, тя няма да се откаже. А накрая ще прати казуса в съда в Страсбург.

Веднага след акцията прокуратурата прие, че служителите на МВР не са нарушили закона. но Айсел Мустафова не се отказа и сезира Върховната касационна прокуратура. След 4 месеца забавяне ВКП нареди допълнителна проверка по казуса.

Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на Мустафови при операция срещу склоняване към проституция. По време на акцията бяха задържани бащата и братът на Ширин - Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без да им повдигнат обвинения.

Вътрешният министър Цветан Цветанов застана зад действията на служителите си. Той обясни, че е имало достатъчно данни, че синът Кадир участва в схема за проститутки. След проверка на инспектората в МВР участниците в акцията се разминаха само с “писмено предупреждение”, и то на формална основа - защото не съставили протокол и не предали рапорти за действията си.

Междувременно на 20 юни 2011 г. Айсел Мустафова бе уволнена от Държавен фонд “Земеделие” в Кърджали, където работеше като младши инспектор. Мотивът бе “съкращаване на длъжността поради намаляване обема на работа”. Тя обжалва, но в началото на ноември Айгюл Сефки от Административния съд в Кърджали прие, че уволнението е правилно.

Щатът на службата наистина е намален, прие съдът. Няма законово задължение за подбор между служителите, които са изпълнявали длъжността, преценката за това кои да бъдат съкратени е изцяло от компетентността на фонда и не подлежи на съдебен контрол, мотивира се съдия Сефки.

Мустафова продължава съдебната битка за работата си пред Върховния административен съд. В жалбата си до върховните магистрати тя настоява да бъде възстановена на работа и да получи 5000 лв. обезщетение - това са заплатите й за 10 месеца. Делото във ВАС е насрочено чак за края на ноември.

Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини