Разследване безкрай на полицейския гаф с Мустафови

Година и половина не стигна на прокуратурата да приключи разследването на скандалната акция на МВР в Кърджали от 23 юли 2010 г.

В началото на ноември м. г. говорителят на окръжната прокуратура в града Димитрина Делчева обясни, че разследването е приключило и предстои наблюдаващият обвинител да се произнесе дали ще внесе делото срещу четиримата полицаи в съда, или ще го прекрати. Вместо това обаче той го е върнал на следователя с допълнителни указания, каза Делчева пред “Труд”. Тя отказа информация какво не е направено за толкова дълго проточилото се разследване. Обясни само, че са дадени указания да се изяснят допълнителни факти, а обвинения още не са повдигнати. Срокът на производството е удължен до 11 март.

Прокуратурата започна неохотно разследването за нахлуването погрешка в дома на сем. Мустафови и телесната повреда на дъщеря им Ширин чак в края на април м. г. И оттогава си намира различни поводи да удължава срока му. По делото са разпитани всички свидетели, дори и племенник на семейството от Турция. Готова е медицинската експертиза, изискани са всички нормативни документи от МВР за полицейската акция.

Делото се води срещу четирима служители, нахълтали посред нощ в дома на семейството. Разследването е по текста от НК, който за “непозволено влизане в чуждо жилище нощем или от въоръжено лице” предвижда от 1 до 5 години затвор. Един от полицаите се разследва и за телесна повреда, причинена на Ширин.

“Не очаквам положителен отговор, вдигнала съм ръце от правосъдието”, коментира пред “Труд” майката на момичето Айсел Мустафова. Тя обясни, че за последно е викана от следователя преди Нова година. Категорична е обаче, че и 10 години да продължи разследването, тя няма да се откаже. А накрая ще прати казуса в съда в Страсбург.

Веднага след акцията прокуратурата прие, че служителите на МВР не са нарушили закона. но Айсел Мустафова не се отказа и сезира Върховната касационна прокуратура. След 4 месеца забавяне ВКП нареди допълнителна проверка по казуса.

Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на Мустафови при операция срещу склоняване към проституция. По време на акцията бяха задържани бащата и братът на Ширин - Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без да им повдигнат обвинения.

Вътрешният министър Цветан Цветанов застана зад действията на служителите си. Той обясни, че е имало достатъчно данни, че синът Кадир участва в схема за проститутки. След проверка на инспектората в МВР участниците в акцията се разминаха само с “писмено предупреждение”, и то на формална основа - защото не съставили протокол и не предали рапорти за действията си.

Междувременно на 20 юни 2011 г. Айсел Мустафова бе уволнена от Държавен фонд “Земеделие” в Кърджали, където работеше като младши инспектор. Мотивът бе “съкращаване на длъжността поради намаляване обема на работа”. Тя обжалва, но в началото на ноември Айгюл Сефки от Административния съд в Кърджали прие, че уволнението е правилно.

Щатът на службата наистина е намален, прие съдът. Няма законово задължение за подбор между служителите, които са изпълнявали длъжността, преценката за това кои да бъдат съкратени е изцяло от компетентността на фонда и не подлежи на съдебен контрол, мотивира се съдия Сефки.

Мустафова продължава съдебната битка за работата си пред Върховния административен съд. В жалбата си до върховните магистрати тя настоява да бъде възстановена на работа и да получи 5000 лв. обезщетение - това са заплатите й за 10 месеца. Делото във ВАС е насрочено чак за края на ноември.

Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини