ЕС спира парите за новото сметище, държавата ще търси 15 млн.евро

Държавата ще трябва да търси 15 млн.евро за да завърши депото за твърди битови отпадъци край Кърджали. Осигурените пари по програма ИСПА и от правителството на Тройната коалиция са загубени. Финансовият меморандум по европейската програма изтече преди 4 дни и не е ясно как ще се финансира проекта по изграждането на депото. Това каза в Кърджали народния представител Димчо Михалевски.

 Проектирането на депото започва след като през 1999 г. Британския съвет ни оказва помощ. Договор по европейската програма е сключен от Тройната коалиция през 2008 г. Осигурени са и допълнителни средства.Общата сума достига 31 млн.евро.До края на 2009 г . са усвоени 4 млн. евро. Според Михалевски правителството на ГЕРБ стопира в края на същата година изграждането на депото под претекст, че проекта не е договорен според правилата. През 2010 г.зам.-министър на околната среда и водите твърди, че има пари за довършване на депото след като общината повдига въпроса. Веднага след това областния управител Иванка Таушанова се обявява за съкращаване на проекта . Според нея  трябва да останат само четири общини вместо първоначално заложените осем. Сред тях са Кърджали, Джебел, Черноочене и Момчилград. Тя предлага  да отпаднат разделителната и копостиращи дейности. С това животът на депото се скъсява от 35 на 10 години. Предлага се и премахването на четирите претоварни станции.

 Управляващите изтрезняха , но бяха загубени две години.Парите ги няма.Сега те трябва да се вземат от партийната субсидия на ГЕРБ която е 20 млн. годишно,каза Димчо Михалевски.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини