Читателите в Кърджали предпочитат вести за кръв и секс

Новина, в която няма кръв или секс,не е новина. Тази основополагаща мисъл принадлежи на един от основоположниците на свободната преса в България. Тя важи с пълна сила за многобройните сайтове в Интернет пространството. Колкото и да ни се иска да представяме на читателите добри новини, тях все ги тегли към драмата. Криминалните вести водят класацията по читаемост. Не прави изключение и нашата медия.

 Първа в класацията за най-четена новина през изтичащата година е вестта за поредното двойно убийство на улица „Стадионска”. Ще припомним, че ревност подтикна младия Седой да убие приятелката си Дафинка и да се самоубие. Новината бе съобщена първо от Кърджали бг вести и разпространена от всички електронни и печатни медии.

Силен е отзвукът през годината и за друга трагедия:двойното убийство извършено от непълнолетния Джунейт, който умъртви майка си и невръстното си братче. Всяка публикация на тази тема се следи с огромен интерес.

  Трагичните новини за самоубийства също са във фокуса на вниманието. Голям бе читателския интерес към драмата на младежа хвърлил се от язовирната стена, както и към прострелялата се Калина Мандова.

   Добрата новина е, че младите хора четат с интерес „школските вести”. В челните места на статистиката е нашата статия „Славейковци просълзяват преподавателите си,награждават ги”. В нея разказвахме за голямото празненство по случай годишните награди „Дааскер”,връчвани от учениците в това училище.

Преподавателите пък предпочетоха темата за оставката на шефа на регионалния инспекторат Емилия Владева.

 Бизнесът насочи вниманието си през годината върху добрите новини. Най четена се оказа статията „Правят сдружение за защита на местния бизнес в Кърджали”.

  Културните вести в нашата годишна статистика се водят от успехите на художничката Екатерина Делчева, която първа от местните творци показа картините си във Фейсбук и си осигури многобройни поръчки в Кърджали и зад граница.

   Етническата проблематика,колкото и да е странно не е сред водещите, въпреки,че се намираме в смесен регион. Най-четена през годината бе статията „Помаците в Турция: Ние сме български селяни!”

 Спортът излъчва предимно добри новини. Най голям е интересът към вестите за спортните успехи на боксьорката ни Нели Узунова. Четена бе и статияата „Отец Петър отиде на мач,поиска оставката на Рамото”.

На последно място по читаемост са политическите новини.С най висок рейтинг е интервюто с лидера на федерация „Справедливост България” Сезгин Мюмюн”Политиците се срещат за малцинствата само по избори”.

Бележка:Не привеждаме цифри от статистиката поради това, че ползваме данни от световната търсачка  Гугъл.Те не съответстват на националните броячи,ползвани от другите регионални сайтове.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини