Пресъздават Рождество Христово в Ардино

По повод предстоящите Коледни празници ардинчанката Гюлвер Шерифова направи пасебра (яслите, в които се е родил Исус Христос) във фоайето на читалище „Родопска искра”. Желаещите могат да видят сцената от Рождеството до края на Новогодишните празници.

Гюлвер Шерифова сподели, че идеята, за да пресъздаде раждането на Божия син е дошла по време на визитата й в Испания. Повече от десет години нейната дъщеря Ралица и зет й Мехмед живеят и работят в малкия каталунски град Вик, близо до Барселона. Преди две години им гостува по Коледа. Тогава за пръв път вижда  и научава как се е родил Исус Христос по време на една изложба, където били направени различни пасебри. Останала възхитена и решила един ден да направи пасебра и в родния си град. Не беше лесно. Две години мислех как да осъществя идеята си. Откъде да намеря материали, нужни за построяването на пасебра, казва Шерифова.Сега тя е доволна, че се е сбъднала мечтата й. Радвам се, че пасебрата ще бъде видяна и в моя роден град, допълни Гюлвер Шерифова. Тя честити и пожела на всички благословено Рождество Христово и успешна нова 2012 година.

За първи път пасебра е била направена през 1223 година от Франсиск де Асис, който през целия си живот изучавал християнството. Той бил въодушевен от идеята да покаже на обществото как и къде се е родил Исус. Така поставя началото на една традиция, която в Каталуня е свещена. Всяка година по време на Коледа  всеки дом има свой малък модел на пасебра. Пасебрата представя мястото или дома, където се е родил Исус Христос. Тя носи това име защото когато Божият син се е родил, бил поставен в ясла, предназначена за ядене на животните. По стара каталунска традиция с приближаването на Коледните празници семействата излизат на разходка из гората, откъдето си набавят горски мъх, дръвчета и корк, нужни за построяването на пасебрата. Слагат се фигурки на персони, които са разбрали за Рождество Христово – селяни, пастири и овчари.

По принцип няма никакъв строго определен модел, по който трябва да се направи една пасебра. Всеки може спокойно да развие своето въображение и да направи една по-весела или по-традиционна пасебра. Важното е само да се спазва основната цел, която е пресъздаването на Рождество Христово, уточни Гюлвер Шерифова.

Гюнер Шукрю

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини