Кърджалийските проститутки не плащат патентен данък

София, Варна и Русе са без заложни къщи. Бизнесът на фирмите за залог на вещи срещу пари обаче процъфтява. Въпреки това се оказва, че нито една от тях не плаща патентен данък и не се е декларирала в общината, показа проверка. Дейността на компаньонките и гадателките в цялата страна също попада в сянка. Мнозина от работещите в двата бранша също не плащат патентен данък.

В столицата и в морския град заложните къщи трябва да плащат по 28 000 лв. всяка година налог за патент. В кметските хазни обаче от тях не е влязъл нито лев. Общинарите обясняват това с вратички в закона. Ако са се регистрирали като юридически лица, а не като еднолични търговци, тогава могат да работят и без патент, уточниха от "Московска" 33. Шефката на дирекция "Местни данъци" във Варна Венцеслава Коева допълни, че патентен данък дължат физическите лица и едноличните търговци, които не са регистрирани по ДДС. Оказва се, че заложните къщи в морската столица са обикновено ООД-та, които се водят на директен отчет в НАП-Варна.

Най-нелегалният бизнес е платената любов и врачуването. В София, Варна, Русе, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново нито една компаньонка не плаща налог за патент. Затова от данъчните в повечето градове се заканват, че ще правят проверки.

За жриците на любовта в различните градове са определени налози от около 3 до 6440 лв. В Стара Загора например таксата е в зависимост от това къде се забавляват мераклиите - в центъра или в крайните квартали. "Никой не къса билетчета на клиентите си, а освен това най-древната професия у нас се упражнява нелегално под различни миловидни прикрития като студия и центрове за масаж, запознанства и т.н.", вдигат безпомощно ръце общинари и данъчни. А за масажистки налогът вече е от 500 до 1000 лв.

В Бургас пък само една жрица се е издължила на общината. Бирниците в Свищов пък се натъкнали на любопитен случай. Преди години, когато местните данъци са се събирали от НАП, зевзек от града се пошегувал и се опитал да внесе пари от името на момиче за компания, разказа шефът на "Местни данъци и такси" Цветомир Енев. Гадателките и екстрасенсите също масово бягат от данъци. Ясновидките, заявили дейността си в София, са три, но само една от тях е платила за патента си. На светло работят и по една врачка в Бургас и Варна. Предсказващите бъдещето трябва да броят между 2 хиляди лева до 5600 лв. годишно, като във всеки град налогът е различен. На пръсти се броят и платилите патентен данък масажисти и биоенерготерапевти. Най-нисък е патентният данък за фризьори и бръснари. Той варира между 60 и 608 лв.

Стандарт

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини