BAHAD вини ДПС, че си трае за делата за Възродителния процес

Изселническата неправителствена организация BAHAD разкритикува ДПС за това, че проявява пълна незаинтересованост от процеса срещу виновниците за насилствената асимилация на българските турци, както и спрямо делото заведено в Кърджали от лидерът и Ешреф Кахраман срещу държавата за обезщетение от 200 000 лева. Според организацията, в която членуват само политзатворници и репресирани по време на Възродителния процес тази незаинтересованост е показателна за отношението на ДПС към тоталитарното минало и репресиите на комунистическия режим.

Пред Кърджали бг вести председателят на BAHAD Ешреф Кахраман отправи упреци към областния лидер на ДПС Бахри Юмер, за това че не се явил в съда и пази мълчание по процеса.

Както Кърджали бг вести пръв писа Ешреф Кахраман заведе дело срещу държавата за обезщетение затова, че без съд е изпратен на остров Белене, а по късно интерниран в с.Изгрев Плевенско. В Турция смятат процеса за знаков. Неколкократно хода на процеса в Кърджали се отразяваше от Турската национална телевизия. Според Кахраман, ако искът му не бъде удовлетворен той ще отнесе делото до Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини