Пореден театрален успех на Езиковата

ГПЧЕ „Христо Ботев” бе сред малкото училища, поканени да се включат в проекта  „Театрални методи в обучението на немски език”, осъществяван от Гьоте-институт  в София. Този проект представя предимствата на театрално-педагогическия метод и по този начин  повишава  мотивацията на учениците да изучават немски език. Във въвеждащ уъркшоп учители и ученици от девет български училища с разширено изучаване на немски език се запознаха с важни театрални принципи, чрез които да се подготвят за малки сценични изяви на немски език. Методът на театралната педагогика има особено мотивиращо значение, защото учениците се научават да реагират езиково гъвкаво и според ситуацията чрез свързването на чуждия език с  емоцията и езика на тялото. Театърът е неразделно свързан с необходимостта от четене и разбиране на текст, което спомага значително за достъпа до чуждия език и е важна предпоставка за успешна езикова комуникация. Говор и действие стават видими и живи, а  езикът придобива ново измерение.

С театрални изяви се представиха три училища от София и по едно от Кърджали,  Бургас, Самоков, Монтана, Сливен и Ловеч. Всички те
получиха квалифицирана помощ под ръководството на театралната педагожка от Берлин Клаудия Бартоломейчик. ГПЧЕ „Христо Ботев” бе сред малкото училища, поканени да се включат в това начинание , като бе  избрана да закрие фестивала. Младите актьори представиха драмата „Вилхелм Тел” на Фридрих Шилер на немски език и бяха изключително щастливи от отличното си представяне и бурни аплодисменти. Публиката се пренесе във време, когато швейцарският народ се противопоставя на австрийското владичество и става основен двигател на историята. Вилхелм Тел, най-добрият стрелец, който по заповед на кралския наместник Геслер трябва да уцели ябълката, поставена на главата на детето му, убива тиранина и се превръща в национален герой.

        Престоят на кърджалийските ученици  в столицата бе изпълнен с много емоции и закачки, за което допринесоха и запознанствата им с техни връстници. Посетиха и Weihnachtsmarkt (коледен пазар), където усетиха коледната атмосфера – с пирамидите и орехотрошачите от Ерцгебирге, с аромата на пунш и греяно вино, с немските коледни песни . Пожелаваме на младите актьори Руси Петков от 8Н3, Никола Ликов, Ивана Зидарова, Надежда Стефанова, Васил Коленцов, Божидар Алендаров  - всички от 9Н2, Деница Георгиева, Акън Ибрям  от 9Н3, Добромир Христозов (10Н3) и Узай Кабакчъ (10Н2) нови успехи  в овладяване на трудния език на Гъоте и Шилер, както и на попрището и на театралното изкуство.



Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини