Нов ЕС, ние вътре. Вестниците в събота

Постигнатото в Брюксел споразумение за еврото и мястото на България в европейските  процеси са във фокуса на вниманието на всекидневниците.

„България влезе в коалиция на желаещите да подкрепят еврото" - съобщава в. „Сега".
"България обеща да се държи дисциплинирано като фактически член на еврозоната, но предупреди партньорите си в ЕС да не я търсят за участие в спасителния фонд. След маратонско нощно заседание в Брюксел Европейският съвет излезе вчера на разсъмване с декларация на лидерите от еврозоната за нов фискален пакт, към който се присъедини и България заедно с още пет държави, запазили националните си валути - Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Други три държави - Швеция, Чехия и Унгария поискаха първо да се консултират с парламентите си, преди да кажат "да" или "не". Само Великобритания отказа категорично да участва.
Липсата на единодушие изключи възможността пактът да бъде задействан чрез промяна на Лисабонския договор или на допълнителен протокол. Подкрепящите го държави ще трябва до март 2012 г. да сключат междуправителствено споразумение. Най-важната му клауза ще бъде т. нар. златно правило, което всички държави ще запишат в конституциите си, за да приемат само балансирани бюджети (дефицит до 3% от БВП) и да не надхвърлят държавен дълг от 60% от БВП. Всяка държава ще въведе автоматичен коригиращ механизъм." - пише в. „Сега".

В. „Дневник" също помества публикация по темата:
"Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че до март 2012 г. България ще е готова с необходимите конституционни промени, предвидени в договореното днес в Брюксел фискално споразумение.
Премиерът припомни, че във връзка с идеите в Брюксел, които съвпадат с предложенията на  вицепремиера и министър на фанинсите Симеон Дянков за национален "пакт за стабилност" вече са водени консултации с различни политически сили. Те ще продължат и в следващте седмици, каза Борисов.
В края на Европейския съвет той съобщи, че България няма да участва в осигуряването на допълнителни средства за европейския спасителен фонд.
С думите "всяко зло за добро" българският премиер коментира отказа на Холандия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Премиерът благодари на всички останали страни, подкрепили българската кандидатура."

„Замисълът на Дянков за пакт за финансова стабилност или фискален борд, който трябва да бъде вписан в конституцията, предвижда задължението правителството да преразпределя до 40% от брутния вътрешен продукт и да спазва бюджетен дефицит най-много до 2% от БВП. Според предложението промяната в данъците трябва да става с двете трети от народните представители.
Борисов заяви от Брюксел, където участва във срещата на върха, че у нас вече са водени консултации по темата с различни политически сили, те ще продължат и в следващите седмици." - пише „Стандарт".

В. „Труд" насочва вниманието към перспективите на България за приемане в Шенген:
"Холандия ще бъде поставена под натиск от европейските си партньори да одобри присъединяването на България и Румъния към Шенген за свободно придвижване, съобщи АФП, позовавайки се на проект за декларация на срещата на върха на Европейския съюз.„Изпълнени са всички условия, за да може да се вземе решение по присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство и Европейският съвет е приканен да вземе това решение възможно най-бързо. Ако е необходимо, Съветът отново ще обсъди въпроса на заседанието си през март 2012 г.", се казва в текста на проектодекларацията.АФП отбелязва, че Холандия е единствената страна, която все още блокира влизането на България и Румъния в Шенген, след като Финландия реши миналия месец да промени резервираната си позиция."Разширяването на Шенген изисква единодушното съгласие на 25-те страни членки. Шенгенското пространство се простира от Португалия до Полша и в него хората могат да се придвижват свободно по земя или въздух единствено с лична карта. То е предмет на растящо напрежение, свързано с незаконната имиграция.
Румъния обвини десноцентристкото правителство на Марк Рюте, че е заложник на крайната десница, тъй като управлява с подкрепата на Партията на свободата на Герт Вилдерс, припомня АФП."

По същата тема в. Стандарт цитира холандския вестник "Де телеграаф":
"Изданието коментира, че холандската позиция е изолирана, а Финландия вече оттегли своята съпротива. Правителството е категорично, че няма да се съгласи на приемането на двете страни към Шенгенската зона, докато не положат повече усилия за справяне с корупцията и организираната престъпност.
Брюксел вече предложи приемане на две фази - първата предвижда отменяне на морските и въздушните граници, а след това и на сухопътните. Румъния и България се надяваха да се присъединят към Шенген през март, но опасенията за организираната престъпност и пропускливите граници бяха причина за провал на плановете им."

Друга водеща тема на всекидневниците е окончателното приемане на бюджета за 2012 г.

„След повече от 11 часа дискусии парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2012 г.
Депутатите гласуваха бюджета, като приключиха работа десет минути преди 2.00 ч. през нощта. Малко след полунощ депутатите спряха часовника до приемането на проекта.
Нито едно от предложенията на опозицията не бе прието. Депутати от ГЕРБ почти не взимаха думата, а финансовият министър Симеон Дянков, който присъства през цялото време на дебата, но се изказа нито веднъж...
Депутатите приеха заложения дефицит от 1,5 млрд. лева по републиканския бюджет за 2012 г. За следващата година се предвижда ръст на БВП с 2,9 на сто, а дефицитът на консолидирано ниво е заложен като 1,35 на сто.
Според финансовата рамка държавният дълг не може да надвишава 15,3 млрд. лева в края на 2012 г. Размерът на издадените държавни гаранции - 0,3 млрд. лева.
В бюджета е създадена възможност правителството да изтегли допълнителен заем от 4.2 млрд. лв. през следващата година. Тези текстове предизвикаха острата реакция на опозицията.
Както обикновено, с най-висока субсидия са Министерството на отбраната - с 950 милиона лева, Министерството на труда и социалната политика - с 925 милиона лева, и МВР - с 898 милиона лева. За Министерството на образованието младежта и науката парите са 814 милиона лева, а за Министерството на здравеопазването са 331 милиона лева." - информира в. „Дневник".

„Според Мартин Димитров от Синята Коалиция поемането на нов дълг е знак за нестабилност в страната.
По време на дебатите от левицата "наградиха" със златен скункс министъра на финансите Симеон Дянков за "забележителния стоицизъм, който е проявил". Това е освен за награда и за компания, обясни депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова и остави статуетката на мястото на Дянков.
Социалистите връчиха и плакет със стилизирана риба на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ, защото народните представители от управляващата партия прекараха 30 часа в мълчание." - пише в. „Сега".

„Мнозинството не прие предложението на Синята коалиция таванът на държавния дълг да е 1 милиард и 830 милиона лева. Съпредседателят на „сините" Мартин Димитров заяви, че при създалата се дългова криза в ЕС гласуваният дълг ще доведе до нова нестабилност в страната. Заложеното бюджетно салдо е отрицателно - в размер на 1 милиард 556 милиона лева.
Планираната субсидия за държавните висши училища е 345 милиона лева, за Българската академия на науките - 62 милиона лева. Депутатите от мнозинството разрешиха на университетите да могат да вдигат таксите." - допълва темата в. „24 часа".

Вестниците публикуват и коментар на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за отказа от участие на България в проекта "Бургас-Александруполис".

В. „24 часа" цитира причините за оттеглянето на страната ни строителството на нефтопровода:
„Проектът "Бургас-Александруполис" няма нито енергийно, нито стратегическо значение за България. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира решението на кабинета да се оттегли от проекта.
"Основната причина да се откажем от "Бургас-Александруполис" е свързана с това, че първоначалният план за финансиране на проекта не се е получил", обясни министърът.
"За България това е транспортен, а не енергиен проект. Инвестициите са над 300 милиона евро за нас, приходите са сравнително несигурни, освен това имаше притеснения от туристическия бранш в района на Бургас", уточни Трайков.
"Първоначално се говореше за партньорство по една трета за всяка от страните, с гарантирани доставки на нефт и финансиране на проектен принцип. После се оказа, че проектът е половината за руската страна, другата половина - за България и Гърция, за да се гарантират доставките на нефт. После се оказа, че и това не гарантира икономическата рентабилност за проекта и той не може да се изгради на проектен принцип", коментира още Трайков."

В. „Стандарт" отделя място на същата тема:
"От екологична гледна точка също има притеснения за "Бургас - Александруполис". Те са у хората в района на Бургас. Причината, с която финансовото ведомство обосновава излизането на страната от проекта обаче, са чисто икономически", подчерта министърът.
"Не мога да коментирам дали проекта би го имало без България, защото това значи чисто нов проект", допълни министърът."

В. „Дневник" информира за ново искане за поскъпване на природния газ:
"Държавният газов доставчик "Булгаргаз" ЕАД иска продажната цена на синьото гориво да се повиши през първото тримесечие на следващата година със 17.74 процента. Това става ясно от съобщение на компанията. Така продажната цена за 1 000 куб. метра трябва да се вдигне до 699.82 лв.
Увеличението в сравнение с действащата цена се дължи главно на задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходни периоди и повишения обменен курс долар/лев, мотивират се от компанията.
В съответствие с изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, на всеки три месеца изготвя и внася в ДКЕВР предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.
В средата на ноември от "Булгаргаз" заявиха, че ще поискат от януари с около 17 процента по-висока цена. Тогава те напомниха, че само за 2011 г. ДКЕВР четири пъти е утвърдила по-ниски от предложените от "Булгаргаз" ЕАД цени с общо 14.49 %."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини