Младите лекари бягат от Кърджали заради ниските заплати

д-р Магдалена Маринова

Младите лекари от Кърджалийско изтичат в чужбина, защото са добре подготвени и притежават добра езикова подготовка. Основните причини за миграцията са лошото заплащане и ограничените възможности за специализация. Това заяви председателят на Районната лекарска колегия д-р Магдалена Маринова. Тя подчерта, че в Западна Европа има глад за лекари и нашите медици се насочват натам. В същото време да се очаква внос на медицински кадри от чужбина е нереалистично, каза още д-р Маринова.

Тя се обяви за нова здравна политика по отношение на бъдещето на кадрите. Трябва да се улесни специализацията на кадрите. Не може да искат от младите току що завършили лекари специализация по обща медицина, за да ги назначат за джипита. Това е пълен абсурд, каза д-р Маринова.

Не можем да очакваме броят на добрите лекари в региона в бъдеще да се умножи. Затова трябва да запазим тези, с които разполагаме. Нашите лекари участват в международни симпозиуми и виждат, че от 20 години изоставаме. Трябва да има приемственост между поколенията. Сега е налице пропаст. Това пък каза членът на ръководството на Районната лекарска колегия д-р Тодор Черкезов.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини