Разривът в ДПС е добър за Кърджали

Интервю с Милко Багдасаров,общински лидер на БСП

Последните дни сме свидетели на разнобой в ДПС. Как ще работи ОбС на Кърджали в тази ситуация?

Общинският съвет в Кърджали тъпче на едно място и става заложник на този вътрешен разнобой в ДПС. Това пролича на предишната сесия - при предварително уточнен и гласуван дневен ред най-важните точки не се състояха. На практика се получи блокиране на работата от самите общински съветници на ДПС.

И двата лагера в ДПС, ако могат да се нарекат така, обвиниха БСП. Едните, че Хасан Азис е влязъл в тайни преговори с вас и така е бил избран новият председател на ОбС, а другите, според публикации в национални медии, че Раиф Мустафа се опитвал да направи договорки с групата съветници на БСП за овладяване на председателския пост. Къде е истината и каква е ролята на БСП в този конфликт?

БСП няма никакво отношение към вътрешния конфликт в ДПС. Макар че, ако трябва да коментирам случващото се там, бих казал, че сме готови да подкрепим и двата лагера, ако това ще доведе до разцепване на ДПС /бел.ред. смее се/. Това ще е един плюс за нас, защото в крайна сметка винаги сме били опозиция на ДПС и колкото по-слаб е политическият ни противник, толкова по-добре. Така че, къде на шега, къде на истина, ако се стигне до такова разцепление, каквото ние предвиждахме още в хода на предизборната кампания, то ще е добре и за Кърджали. Защото ще рухне един политически монопол и нещата в общината ще изглеждат по съвсем различен начин.

И все пак, някой от ДПС влизал ли е в контакт с БСП? Обсъждани ли са съвместни действия, с който и да е от двата лагера в Движението?

Нямам информация някой да е водил официални разговори с нас. Виждам, че по медиите има много подхвърляния и шеги, но всичко това е в рамките на теорията на вероятностите. Никой от ДПС не е говорил с нас.

Месец след структуриране на новия ОбС продължава да се търси кой извън ДПС е подкрепил кандидатурата на Ниази Шакир за председател на местния парламент. Възможно ли е да е БСП?

Не знам как са гласували съветниците от ДПС. Факт е обаче, че се проведе най-недемократичният избор на председател. Защото всички съветници видяха какво се случи по време на учредителната сесия, когато от втория път беше избран председателят. Въпреки че вотът беше таен, колегите от ДПС показваха своите бюлетини преди да гласуват или ги заснемаха в стаичката с джиесемите си. От тук нататък каквито и коментари да се правят е безсмислено.

И все пак за Ниази Шакир имаше един глас извън ДПС. Този глас от червената общинска група ли е?

Защо да е от нас? Защото в групата имаме един турчин ли? По същата логика този глас може и да е от ГЕРБ. ДПС ги подкрепи в Смолян при избора на председател на Общинския съвет. Казано на шега, защо да не са върнали жеста в Кърджали? Сега вече сериозно – не могат да се правят никакви изводи и сметки. Изборът е таен, така че нека да не гадаем кой за кого е гласувал.

Лесно ли ще се работи в този Общински съвет?

Първите две сесии показаха, че това ще е най-интересният Общински съвет за последните 20 години. От гледна точка на вътрешните взаимодействия. ДПС винаги са били монолитни, а сега се наблюдава сериозен разнобой. Така че нещата ще са много интересни.

Каква ще е позицията на БСП в тази ситуация?

БСП остава един коректив на ДПС в Кърджали. Ние искаме да има стойностно управление на общината и преди всичко прозрачност. Нещо, което не сме наблюдавали през последните осем години. Факт е, че такава прозрачност липсва, а нашата цел е да има управление, което да е честно с избирателите. Особено в условията на тежка криза.

За какво настоявате?

Настояваме да има публична отчетност. Всички харчове на общината, всичко, с което кметът Хасан Азис се е ангажирал – и като договори, и като проекти - да бъде показано на хората от цялата община. Искаме да се прекрати това управление „на тъмно”, каквото беше досега и да се даде отчет какво е направено, какви задължения има общината, какви договори са сключени и какви плащания предстоят. Настояваме до края на годината Хасан Азис да покаже ясна управленска програма за следващите четири години, с фокус Кърджали. Програма, която да гарантира, че градът ще бъде подготвен и ще може да усвои всички позитиви от предстоящото отваряне на прохода Маказа. А именно – притокът на инвестиции и на хора, новите възможности за развитие на икономиката, услугите, разкриването на нови работни места и повишаването, в крайна сметка, на стандарта на живот на хората от Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини