Хасан Азис:Правителството дели общините на свои и чужди

Правителството раздели общините в страната на свои и чужди. Едните ще бъдат привилегировани-другите не. Кърджали попада сред отритнатите. Това заяви за Кърджали бг вести кметът на града и зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България Хасан Азис.

Градоначалникът посочи, че основен проблем на общините в страната са дълговете, натрупани в резултат на кризата. Очакваме да бъдат толерирани общините, в които ГЕРБ спечели кметските места, посочи зам.-председателят на НСОРБ. Той поясни, че в сдружението е създадена работна група, която да преговаря с правителството за дълговете на общините. В НОСРБ се очаква новия бюджет да се съгласува с общините. Представени са определени параметри в рамките, на които правителството може да помогне.

  Общините са в изключително комплицирана и тежка ситуация. Голяма част от тях не могат да функционират, подкрепи градоначалника народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски. Той посочи, че задълженията на общините надхвърлят 210 млн.лв.

  Михалевски заяви, че през 2008 г. по време на управлението на тройната коалиция разходите за общините са били 4,25 млрд.лева. За 2012г са предвидени едва 3,70 млрд.лева.

 Народният представител подчерта, че общините се товарят с нови разходи, които не могат да поемат. Така за хранене в детските градини се въвеждат нови стандарти. Те ще им струват 17 млн.лева, които държавата не осигурява.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини