Фирми се натискат да строят завод за смет край Кърджали

Български и чуждестранни фирми напират да градят завод за преработка на отпадъци край Кърджали. На кмета на общината Хасан Азис се предлагат всевъзможни оферти. Фирмите се блазнят от проекта за депо за твърди битови отпадъци, където ще се събира сметта от осем общини от Източните Родопи.

Макар,че смет ще се вози от 8 общини, тя е недостатъчна за да захрани завод за преработка на битови отпадъци, каза за Кърджали бг вести градоначалникът.

Проблемът с отпадъците е тема №1 за новоизбраните кметове. Ще припомним, че още през 2009 г. Европейският съюз поиска от България да затвори старите си сметища. Правителството обаче предложи кризисна мярка за удължаване живота на бунищата. Все още ЕС не е завел наказателна процедура срещу страната ни.

Много общини се обединиха около идеята да се изградят средищни депа за твърди битови отпадъци. Местни инициативни комитети обаче възстанаха. Жителите на селищата, в чийто землища ще се изграждат депата за твърди битови отпадъци събират подписки срещу проектите, под предлог, че не искат да дишат миризмите на бунищата. Подобен е случаят в Ямбол.

Затова много общини търсят инвеститори за заводи за преработка на отпадъци. В близко време в страната се очертава да заработят 7 завода.

Проблемът е, че преработката на сметта в заводите е по- скъпо, отколкото депонирането й в сметища. Това повишава чувствително такса смет.

Ще припомним, че новото депо за твърди битови отпадъци в Кърджали беше пред пълен провал. Губехме 14 млн.евро по програма ИСПА, заради драматично забавяне на проекта.  Почти всички фирми- подизпълнителки  спряха работа и изтеглиха технтиката си.  Българо-италианският консорциум „Униеко”, „Сиконко” и „Унивенд”,  който трябва да завърши обекта до края на миналата  година  не плаща.  Причината е спряното финансиране от страна на Европейската комисия.   Освен,че не дава пари за нови строителни работи, комисията не привежда пари и за извършени дейности. От Министерството на околната среда и водите,които отговарят за обекта, съобщиха за Кърджали бг вести , че наложената санкция е временна. Причината за наказателните мерки е, че при избора на изпълнители на двата договора –за депото и за рекултивация на старото сметище са използвани процедури за пряко договаряне. Извършена е проверка от МОСВ  и отговорът се очакваше няколко месеца.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини