4 °C

Кръгла маса за дивите коне в Крумовградско

Кръгла маса за реинтродуцираните за първи път в България тарпани (диви коне) ще се състои днес в Крумовград.

            Тарпаните- възстановка на коне, обитавали Европа преди столетия, бяха докарани от Холандия преди три месеца в рамките на проекта за устойчиво развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато (НТЗ)“ в района на с. Сбор, Крумовградско. Холандски тарпани са реинтродуцирани през последните години в Англия, Франция, Белгия, Германия и Латвия.

            На кръглата маса в Крумовград представители на местните заинтересовани страни от района на Крумовград – власти, фермери, бизнесмени, предприемачи в туризма и неправителствения сектор, ще се запознаят с развитието на пилотния проект за тарпаните. Ще бъдат дискутирани общи (на екипа и на местните хора) идеи за развитието на проекта. Франк Зандеринк, ръководител на проекта „Новото тракийско злато“ ще представи холандския опит с тарпаните и значението им за биоразнообразието и развитието на туризма. Ще бъде обсъждан потенциалът на туризма в района на Крумовград, за което тарпаните могат да допринесат. Предвижда се да бъде постигнато споразумение за доброволно сътрудничество между местните заинтересовани страни за успешното развитие на проекта с тарпаните.

            Тарпаните живеят в района на крумовградското село Сбор от началото на септември

През първата година на реинтродукцията те са в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След приспособяването им те ще бъдат пуснати на свобода. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

            Преди започването на реинтродукцията на тарпаните екипът на „Новото тракийско злато“ проучи подходящите райони за тях в Източните Родопи, българското законодателство и официалните изисквания. Екипът организира серия от срещи с местните институции и хора, защото доброто местно сътрудничество е ключово в такъв уникален проект. Днешната кръгла маса е продължение на тези срещи.

            Завръщането на тарпаните в Източните Родопите е част от дейностите за възстановяване на дивата природа по проекта „Новото тракийско злато“. Миналата година полудиви каракачански коне бяха пуснати на свобода в района на с. Черничино. Предстои  реинтродуцирането на благороден елен. Работи се и по пускането на зубри. Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите. В същото време дейностите на НТЗ за възстановяване на дивата природа на  вървят ръка за ръка с дейностите за развитие на екотуризма.

            Също днес в Крумовград предстои и годишната среща на фокус-групите по проекта „Новото тракийско злато“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
22 яну 2021
Последни новини