Кръгла маса за дивите коне в Крумовградско

Кръгла маса за реинтродуцираните за първи път в България тарпани (диви коне) ще се състои днес в Крумовград.

            Тарпаните- възстановка на коне, обитавали Европа преди столетия, бяха докарани от Холандия преди три месеца в рамките на проекта за устойчиво развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато (НТЗ)“ в района на с. Сбор, Крумовградско. Холандски тарпани са реинтродуцирани през последните години в Англия, Франция, Белгия, Германия и Латвия.

            На кръглата маса в Крумовград представители на местните заинтересовани страни от района на Крумовград – власти, фермери, бизнесмени, предприемачи в туризма и неправителствения сектор, ще се запознаят с развитието на пилотния проект за тарпаните. Ще бъдат дискутирани общи (на екипа и на местните хора) идеи за развитието на проекта. Франк Зандеринк, ръководител на проекта „Новото тракийско злато“ ще представи холандския опит с тарпаните и значението им за биоразнообразието и развитието на туризма. Ще бъде обсъждан потенциалът на туризма в района на Крумовград, за което тарпаните могат да допринесат. Предвижда се да бъде постигнато споразумение за доброволно сътрудничество между местните заинтересовани страни за успешното развитие на проекта с тарпаните.

            Тарпаните живеят в района на крумовградското село Сбор от началото на септември

През първата година на реинтродукцията те са в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След приспособяването им те ще бъдат пуснати на свобода. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

            Преди започването на реинтродукцията на тарпаните екипът на „Новото тракийско злато“ проучи подходящите райони за тях в Източните Родопи, българското законодателство и официалните изисквания. Екипът организира серия от срещи с местните институции и хора, защото доброто местно сътрудничество е ключово в такъв уникален проект. Днешната кръгла маса е продължение на тези срещи.

            Завръщането на тарпаните в Източните Родопите е част от дейностите за възстановяване на дивата природа по проекта „Новото тракийско злато“. Миналата година полудиви каракачански коне бяха пуснати на свобода в района на с. Черничино. Предстои  реинтродуцирането на благороден елен. Работи се и по пускането на зубри. Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите. В същото време дейностите на НТЗ за възстановяване на дивата природа на  вървят ръка за ръка с дейностите за развитие на екотуризма.

            Също днес в Крумовград предстои и годишната среща на фокус-групите по проекта „Новото тракийско злато“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини