Девета планета спасила Земята преди 4 млрд. г.

В Слънчевата система някога са съществували девет планети, пет от които са били гиганти. Деветата планета е била буквално изблъскана извън пределите на Системата, което е спасило Земята от катастрофална разруха. Така смята астрофизикът Дейвид Несворни от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, пише Утро.ру.

Когато Слънцето навършило 600 млн. г. и започнало да събира около себе си небесни тела, големи планети от водород и хелий – такива като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун се движели по-хаотично. В това време техните орбити още не били установени, затова те отблъсквали от себе си телата с по-малък размер. Някои от тях излетели извън пределите на Системата, в пояса на Кайпер, а някои се врязали в други, които се намирали по-близо до Слънцето и се състояли от желязо и силикати.

Но в процеса на тези хаотични сблъсъци орбитата на Юпитер постепенно се изменяла, което придавало повече инерция на движението на вътрешните планети – Венера, Земята и Марс. Рано или късно това трябвало да унищожи напълно устройството на Слънчевата система. Но нещо попречило Земята да се вреже с ускорение в Марс или Венера.

Несъгласният с колегите си учен предложил теорията за „скачащ Юпитер”. Нейната същност е в това, че планетата рязко е сменила орбитата си, отблъсквайки се от Уран или Нептун, когато минала покрай тях, и заела мястото в Системата, което ни е известно. Така Юпитер престанал да влияе на орбитите на вътрешните планети и да им придава излишен импулс. Това и спасило Земята от катастрофален край преди 4 млрд. г.

Но историята не свършва дотук. Такова движение е трябвало да изхвърли Нептун извън пределите на Слънчевата система. А той си е на мястото. Американски учени създали 40 компютърни модела, за да разгадаят защо при „скачането на Юпитер” всички са останали на местата си.

И ето че скорошен експеримент прояснил тази ситуация. Според математически изчисления планетите някога са били девет. Зад Нептун е бил разположен още един газов гигант. Юпитер изтласкал планетата извън пределите на Слънчевата система.

„Това прилича на многоходова игра, например на шахмат. В резултат на тези премествания е била спасена Земята, където са се създали условия за зараждане на живот. В шаха, за да спасиш царицата, жертваш пешка”, казва Несворни.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини