Правителството закри Държавния резерв

Правителството закри Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". На нейно място се създава Изпълнителна агенция за нефт и задължителни запаси от нефт и нефтопродукти към транспортното министерство. За целта кабинетът гласува промени в закона за нефта и нефтопродуктите и отмени закона за държавния резерв и военновременните запаси.

Новата агенция ще има администрация от 39 души, на място на досегашните 600 служители на Държавния резерв.

В началото на седмицата вицепремиерът Симеон Дянков каза, че "това е една структура с доказана неефективност и закриването й ще спести 80-90 млн. лв. годишно на държавата".

В същото време Дянков посочи, че се надява, че зърнопроизводителите са достатъчно разумни да не стачкуват и да не блокират страната.

Реакцията дойде в отговор на намерението на Националната асоциация на зърнопроизводителите да протестира заради намалените драстично национални доплащания по схемата за единно плащане на площ.

"Ако те протестират, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори. Животновъдите ще са много радостни, ако получат допълнителни средства от бюджета и това ще е напълно възможно и аз ще съм първият, който ще го предложи", допълни той.

Дянков подчерта, че ресурсите, които ще идват от държавния бюджет към Министерството на земеделието и храните през 2012 година са идентични с тези за 2011 година.

"Има въпрос за преразпределение на средствата в рамките на този бюджет. Тази година ние сме предложили 60 милиона лева да отидат за животновъди над европейските плащания, които са около 60 милиона лева. Освен това част от бюджета на МЗХ ще отиде и към зеленчукопроизводителите и спорът е не какъв е общият бюджет, а дали парите, които ще отидат за други сектори в земеделието, трябва да се компенсират по някакъв начин на зърнопроизводители. Отговорът е "не". Няма да се компенсират, защото това са възможностите на бюджета и защото не е редно един сектор, който през последните 6-7 години е получавал големи държавни субсидии, да продължава всяка година да иска увеличението им", обясни Дянков.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини