Кърджали готов да посрещне зимата

Териториалните структури на централната власт в Кърджали са подготвени за действие при влошени метеорологични условия през настоящия зимен сезон. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Щаба за координация при спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи, свикан от областния управител Иванка Таушанова. В него взеха участие ръководители на МВР, Регионално звено „Пожарна безопасност и спасяване на населението”, Специализираното полицейско управление, Агенцията по безопасност на храните, РЗИ, Спешна помощ, Център 112, ВиК, EVN, Областно пътно управление, БЧК, ДАИ, Регионалния образователен инспекторат, Язовирни райони „Кърджали” и „Арда”. Присъстваха и представители на общините Кърджали, Момчилград, Крумовград и Кирково. Институциите докладваха с каква жива сила и техника разполагат, за да се справят при усложнена зимна обстановка и какви превантивни мерки ще предприемат  за предотвратяване на последствията за населението и инфраструктурата. Гарантираха, че имат аварийни екипи, графици за дежурства и изправен високопроходим машинен парк. Областният управител акцентува върху небходимостта от подобряване на взаимодействието между службите, осигуряване на надеждно снегопочистване на пътната мрежа и по-добра организация на ученическите превози през зимата.

До 2014 г Областно пътно управление има сключен договор за текущо и зимно поддържане на републиканските пътища с фирма „Обединение Кърджали 2010”. Към 1 ноември са доставени и разпределени в депа 80 на сто от необходимите количества сол и 30 % от пясъка. Нито една от общините обаче не е приключила тръжните процедури за снегопочистването и няма подписан договор за идващия сезон. До две седмици те трябва да представят за съгласуване от областния управител оперативните си планове за зимата, да изготвят информация за маршрутите на училищните автобуси и списък с пациентите на хемодиализа и тежко болните на тяхна територия, които се нуждаят от извозване при влошаване на обстановката.

На заседанието бе отчетено, че язовирите от каскада „Арда” разполагат с достатъчни  свободни обеми да поемат евентуални интензивни валежи или снеготопене. Извършени са есенните технически прегледи на съоръженията и са направени нужните ремонти.

Директорът на ВиК инж. Славчо Славков заостри вниманието върху полуразрушен водосток в района на с. Ненково, който застрашава с подкопаване пътя, под който минава довеждащия водопровод от яз. „Боровица”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини