В Кърджалийско започва акция „Светлина”

Масови проверки за създаване на повече сигурност по пътищата започват от днес до края на месец ноември на територията на областта в рамките на акция “Светлина”.  Акценти в работата на Пътна полиция-Кърджали ще бъдат местата с концентрация на пътни произшествия, изправността на светлините, регулиране на фаровете, наличието на улично осветление и маркировката в населените места. Целта на акцията е да се сведат до минимум предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия през есенно-зимния сезон. Специално внимание ще обръща и на поведението на пешеходците, тъй като в тази част на годината броят на загиналите пешеходци при катастрофи нараства с 35 процента. Увеличават се и произшествията с двуколесни превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често заради нерегулирани и неизправни светлини, липсващи или неефективни светлоотразители.

Целият униформен състав ще извършва ефективен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане на пешеходците и отдаване на предимство от страна на шофьорите на пешеходни пътеки. Превантивно ще бъдат предупреждавани и тези, които показват намерение да пресичат неправилно или се движат неправилно по пътното платно.

Тази година няма да има гратисен период за шофьорите, които не си включват фаровете. Още от първия ден ще се налагат санкции на онези водачи, които не спазват закона. Според органите на Пътна полиция три години са били достатъчни на шофьорите, за да свикнат с новото изискване и вече няма необходимост да им се дава седмица толеранс, както беше в предишните години.

От 1 ноември водачите на МПС са длъжни да карат на къси светлини дори и в светлата част на деня. Задължението е през целия есенно-зимен период и важи до 1 март следващата година. Независимо че в някои от зимните дни е слънчево и има достатъчно видимост, законът е категоричен – късите светлини на трябва да бъдат включени. Според приета директива от Европейския парламент всички шофьори от страни членки на ЕС трябва да карат целогодишно на къси светлини от 7 февруари 2011 година. Това се отнася за водачите на нови автомобили, които ще бъдат снабдени с така наречените „дневни светлини”. За шофьорите на по-стари коли, изискването е само препоръчително.

За неизправни светлини или невключени фарове и през светлата част на деня ще се налага санкция от 20 до 150 лева в зависимост от това дали е създадена пряка опасност за движението или не. За управление на автомобил с износени гуми глобата е 50 лева. Ако чистачките не работят, или не почистват добре стъклото на автомобила, глобата е 20 лева. Глоба ще има и за шофьорите, които са без вериги против буксуване – санкцията за такова нарушение също е 20 лева. Сумата обаче може да се увеличи, ако шофьорът откаже да постави вериги въпреки изрично полицейско разпореждане – наказанието за такъв шофьор е от 100 до 200 лева, а също така е възможно да му бъде отнето свидетелството за управление на МПС за срок до шест месеца. Шофьорите ще бъдат проверявани и за наличието на застраховка „Гражданска отговорност”, която е задължителна за всички автомобили с българска регистрация. Санкциите за водачи без „Гражданска отговорност” са от 400 до 600 лева на автомобили, регистрирани на физически лица и от 2000 до 5000 лева на автомобили, регистрирани на фирми.

Един от проблемните въпроси, който трябва да се има предвид от пътно поддържащите фирми е почистването и опесъчаването на отделни участъци с голям наклон, които се явяват основни входно-изходни артерии в областта.

С въвеждане на забраната за движение на тежкотоварни МПС с тегло над 15 тона в отсечката от с. Черноочене до гр. Кърджали, движението на същите се пренасочи по път III-507 през гр. Хасково - с. Мост - гр. Кърджали. Проблемни участъци през есенно-зимния период се явяват тези при с. Чифлик и в района на с. Мост. Вече стана традиция там да закъсват товарни автомобили, които ограничават и затрудняват движението на останалите коли по този път.

С оглед недопускане на затваряне на главните пътища на територията на област Кърджали предлагаме на пътно поддържащите фирми да организират непрекъснат режим на работа при екстремни условия и обилен снеговалеж.

От Пътна полиция напомнят, че ОПУ-Кърджали трябва да осигури ефективен контрол над работата на пътно поддържащите фирми, с които има сключени договори по зимното поддържане за стриктно изпълнение на поетите задължения. При приемане на техниката за зимно поддържане комисията да е безкомпромисна при проверката за техническа изправност и оборудването за работа при зимни условия.

През периода на подготовката и през целия зимен сезон контролните органи на ОД на МВР-Кърджали ще осъществяват допълнителен контрол и съобразно правомощията си ще вземат отношение за неизпълнение на задълженията към пътната администрация и конкретните отговорници от пътно поддържащите фирми с цел създаване на добра организация и опазване на живота и здравето на всички участници в движението.Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини