Съдът започва повторното броене на бюлетините от вота в Кърджали

Днес в15,30 след обед в Кърджали започва повторното преброяване на бюлетините, подадени за кандидатите на ДПС Хасан Азис и на ГЕРБ Илия Илиев. То трябва да приключи за броени дни според Изборния кодекс. В броенето ще участват представители на ГЕРБ , ДПС и Общинската избирателна комисия. Това постанови председателя на Административния съд в Кърджали Виктор Атанасов. Броенето ще започне от 34 секция във кв.”Възрожденци” и 78 секция във село Болярци. Ще бъдат изброени освен действителните бюлетини подадени за двамата кандидати и всички недействителни бюлетини  за кмет, които са 1958 на брой.

 Днешното заседание на Административния съд в Кърджали премина при засилен обществен и медиен интерес. Залата бе препълнена от общински съветници, кметове на населени места, журналисти.Първи пристигнаха представителите на Общинската избирателна комисия, следвани от лидерката на ГЕРБ Цвета Караянчева и избрания кмет Хасан Азис.

  Караянчева представляваше с пълномощно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, от чието име е искането за касиране на изборите в Кърджали. Ответникът е Общинската избирателна комисия, която се олицетворяваше от излъчената също от ГЕРБ председателка Даниела Петрова. Заинтересована страна е кметът Хасан Азис.

  Адвокатът на ГЕРБ Николай Маргаритов  представи  доказателства за конкретни изборни нарушения, като непосочване на часа на приключване на изборния ден или дописване на избиратели в разрез със закона. Той поиска да бъдат разпитани 8 свидетели. Една от свидетелките Камелия Думанова смятала да посочи десетина изселници, гласували незаконно в деня на вота. Въз основа на посочените факти Маргаритов поиска повторно преброяване на бюлетините и касиране на вота.

 Председателят на Общинската избирателна комисия Даниела Петрова отхвърли исканията като не основателни. Същото направиха и адвокатите на заинтересованата страна Георги Белев и Теодора Белева. Те изразиха мнение, че в жалбата на ГЕРБ не се оспорва конкретен акт на Общинската избирателна комисия. Не са налице и съществени нарушения на вота.

Съдията Виктор Атанасов отсъди, че Общинската избирателна комисия трпябва да осигури до 15,30 часа бюлитените, които се съхраняват под неин контрол. Представители на политическите партии ГЕРБ и ДПС и на ОИК трябва да наблюдават броенето. От поисканите 8 свитетели на ГЕРБ до заседание на съда се допускат 6. ОТ ДПС ще бъдат изслушани 3 свидетели.Делото ще приключи до седмица, каза още съдия Атанасов.

Георги Кулов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини