ЦИК: Плевнелиев печели с 52,5%

Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получава 52.5% от гласовете на избирателите. За Ивайло Калфин и Стефан Данаилов отиват 47.4%, сочат междинните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) на база 98% от въведени протоколи на Секционните избирателни комисии (СИК) в Общинските избирателни комисии (ОИК).

В централата са пристигнали протоколите от 87 ОИК и сега следва независимо повторно въвеждане на данните на секционните протоколи в ЦИК, след това ще бъдат съпоставени двете бази данни и ако има някакви различия, ще се установи на каква база се дължат. Чак след това ще бъдат обявени окончателните резултати от президентските избори.

В момента се обработват данните от всички пристигнали ОИК.

Резултатите от местните избори ще се обявяват от общинските избирателни комисии.

От БСП обвиниха ГЕРБ в манипулация, полицейски натиск и масирано купуване на гласове по време на изборите и отказаха да поздравят президентската двойка.

Кой как гласува?

Младите хора в България са дали вота си за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Според данните на МБМД за тях гласа си за дали 64% от гражданите между 18 и 39 г. По-възрастното поколение след 60 години е гласувала за двойката на БСП. 

Спрямо образованието висшистите са предпочели кандидатите на ГЕРБ, докато хората с основно образование БСП. По населените места двойката Росен Плевнелиев и Маргарита Попова печелят големите градове, а Ивайло Калфин и Стефан Данаилов взимат оснновно селата.

Данни

Росен Плевнелиев Ивайло Калфин

Мъже       59% 41%

Жени       55% 45%

18-39 г. 64% 36%

40-59 г. 60% 40%

Над 60 г. 47% 53%

С висше образование 61% 39%

Със средно образование 59%   41%

С ниско образование 37%   63%

В малките населени места 54% 46%

В големите населени места 63% 37%

КЪДЕ ОТИДОХА ГЛАСОВЕТЕ НА МЕГЛЕНА КУНЕВА

Росен Плевнелиев 55%

Ивайло Калфин 45%

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини