Гълъб Бочуков спечели „Сребърна Мария” на фестивал в Украйна

Гълъб Бочуков

„Сребърна Мария”спечели режисьорът Гълъб Бочуков с постановката си „Лазарица” по Йордан Радичков на VІІІ международен фестивал за женска монодрама, който се проведе в Украйна този месец. Това бе най-високото отличие,присъдено от журито.За пореден път „Златна Мария” не бе връчена.

Фестивалът е единствен по рода си. Той се организира от Министерството на културата на Украйна, Националния театър „Иван Франко”-Киев и Международна фондация”Международен институт за театър”. В тазгодишното му издание участват театрали от Полша , Украйна, Унгария, Русия, Азарбайджан, Беларус. Представителите на нашия театър „Димитър Димов” получиха покана от  народната актриса на Украйна Лариса Кадирова. 

     Гълъб Бочуков участва с поредния си театрален експеримент. ”Лазарица” е писана от Радичков за големия Григор Вачков. Пиесата е дипломна работа на режисьора. През 2000 г. той участва с нея във фестивалът „И сам войнът е войн” в София. В ролята на Лазар се превъплъщава актьорът Петър Мастагарков. На фестивала в Украйна виждаме нов прочит. В ролята на Лазарица,която тук е главното действащо лице излиза Зорница Пламенова.

  Сценографията е на Надежда Митева, а музикалната среда на Гълъб Бочуков и Ангел Чавдаров.

   Фестивалът цели да популяризира лабораторна изследователска работа за нови театрални форми и ярки експерименти,каза за Кърджали бг вести Гълъб Бочуков. С новите театрални форми успяхме да запазим театъра жив, споделя още режисьорът.

Според него това е голям успех на театъра в Кърджали. Затова са получени и покани за участия на фестивали в Харков, Минск, Баку, Херсон. Бочуков има намерение да представи в Херсон постановката си „Последната нощ на Сократ”.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини