Свидетели:Кахраман бе репресиран в Белене

Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото на Ешреф Кахраман срещу държавата за репресия по времето на т.нар.Възродителен процес. Пред магистратите Кахраман заяви, че през декември 1984 г. е бил арестуван и разпитван от трима служители на ДС-Илия Илиев от Джебел , Лютви Халилов и Иван Иванов от Момчилград. Прибраха ме за малка справка, която продължи 4 години,каза в съда Ешреф Кахраман.

Свидетелят Шукри Сюлейман разказа покъртителни подробности за престоя им в лагера в Белене в периода 1985-1986 г. Били натъпкани 32 души в едно помещение. Обслужвали се само в една кофа. Ешреф на два пъти бил отвеждан в лагера на престъпниците за по една две седмици. По тялото му имало следи от побой. Това се отразило на здравето му и той се разболял от астма. Едва ходел и кашлял. В лагера имало само един лекар и той бил от арестуваните. Имало хапчета само за главобол. И днес Ешреф Кахраман бил мъчен от спомени за кошмара в Белене. Неговите близки пък месеци наред не знаели, че той е въдворен в лагера. След това им разрешили ограничен брой свиждания. Прокурори от Плевен идвали и го заплашвали, че 30 години няма да излезе от Белене и, че децата му още тридесет години ще носят бремето на неговите деяния.

Балдъзата  Каймет Рамадан посочи, че Кахраман е бил задържан без определена причина. Държали го няколко дни в МВР-Момчилград. От там не давали никаква информация на близките. Сестра й ходила да го търси. Едва два месеца по-късно й казали къде е. След лагера Кахраман имал проблеми с белите дробове,които продължават и днес. Развил бронхиална астма. Дълго време бил в депресия.

 Адсвокатът на Кахраман Васил Василев настоя съдът да изиска следствените дела, по които е бил въдворен в Белене Ешреф Кахраман и, по които той е бил интерниран в село Изгрев. Те се съхраняват дирекция „Архиви” на МВР. Той пожела да бъде използвано в заседанията и  мегаделото за Възродителлния процес, като се изиска следственото дело от Военно- окръжна прокуратура- София.

 Съдът удовлетвори желанието на адвоката на Кахраман.

От своя страна магистратите поискаха да се представят данни от НОИ, НАП и община Джебел дали Кахраман е получил обезщетение като репресиран. Самия той отрече да е получавал от държавата пари, за това, че е лежал в Белене.

Съдът насрочи следващото заседание за16 ноември.

След делото Кахраман сподели пред журналисти, че е доволен от развоя на процеса. Важното е, че се даде ход на делото. Ако не мога да получа обезщетение от Прокуратурата на република България и МВР-Кърджали от 200 000 лева ще заведа дело в Страсбург , каза ищецът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини