60 милиона долара печели ОЦК от нова инсталация

60 милиона долара ще спечели ОЦК от въвеждането в експлоатация на филтрувално отделение на пречиствателната станция. Металът ще се извлича от утайките. В тях той достига до 22 процента. Това съобщи на брифинг собственикът на завода Валентин Захариев. Той каза,че световна тенденция е извличането на метали от вторични източници. Ние сме в крак с новите технологии. 110 тона цинк отиват като разтвор в пречиствателната станция. Ние искаме да ги усвоим с новото филтрувално отделение. То има и голям екологичен ефект,каза още Захариев. Според него  са натрупани 150 000 тона утайки. С новата инсталация ще се преработват 2000 тона на месец.

  Валентин Захариев се срещна с журналисти по повод откриването на новото филтрувално отделение. Церемонията се състоя в присъствието на областния управител Иванка Таушанова и много гости. Молебен за здравето на работещите в ОЦК отслужи отец Боян Саръев.

 Новото отделение е първата реализирана стъпка от мащабния проект за модернизация на Цинковия завод, каза при откриването изпълнителния директор на ОЦК Славея Стоянова. Като предимства тя посочи повишаването на количеството цинк, което ще се добива за сметка на влагания концентрат, както и намаляването на загубите на метала под формата на утайки. Инвестицията е в размер на 2 млн.долара, а ефектът е 1,5 млн.долара годишно. Ще си върнем вложените средства за по –малко от година и половина, каза още Славея Стоянова.

Съоръжението е с пълна степен на автоматизация, обслужващия пресонал ще има предимно контролни функции.

  В словото си Славея Стоянова подчерта, че се надява следващата среща на строителната площадка да бъде по повод пуска на нов електролитен цех, разширението на „Мокро производство” в първите месеци на следващата година. През 2013 година ще се открият нов „Пържилен цех” и нов цех „Сярна киселина”.

За гражданите на Кърджали това означава чиста околна среда и добра работа за техните деца, подчерта Стоянова.

Областният управител Иванка Таушанова отбеляза, че днешният ден е знаков. Тя адмирира новата политика на ОЦК насочена към инвестиции в нови технологии. Напреднал е строежа на цинковия завод. Това е вярната посока, каза още губернаторът на Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини