Преподавател от Оксфорд:Гърците бавят Маказа заради мюсюлманите

На въпрос дали Гърция забавя отварянето на контролно-пропусквателния пункт “Маказа” на границата с България, защото в двете страни на границата живеят турци, Димитър Бечев - преподавател в Оксфордския университет и директор на българския офис на “Европейския съвет за външна политика“, отговори че винаги е подозирал, че причината е това,пише агенция „Фокус”.
Все пак гръцката позиция е, че там няма турско, а има мюсюлманско малцинство в Западна Тракия - съставено от турци, помаци и роми. Цитират разпоредбите на Лозанската конвенция от 1923 г. Контрастът с българската ситуация, където няма официално признаване на малцинства, но на практика бъларските турци могат да се самоопределят като такива, е очевиден. Ако се отвори границата в Източните Родопи, паралелът ще стане още по-очевиден, смята Бечев. Той добави още, че не се сеща за никакви конкретни изявления или други косвени доказателства, че забавянето се дължи на някакви страхове и националистически страсти в Гърция. Според него отварянето на пътя е неизбежно.
На същото мнение е и радиожурналистът от Комотини Халит Импрам. Разбира се, Гърция забавя Маказа точно заради това. Липсва й желание, защото не се посреща с голямо одушевление връзките на хората живеещи покрай границата в Гърция и България да станат по интензивни. Но не очаквайте някой официално да ви го изрази това открито, каза Импрам за Агенция “Фокус”.
Отсечката от наша страна на пътя за Гърция през историческия проход Маказа близо до село Кирково, беше готова още през 2007 и оттогава чакаме Гърция да довърши отсечката от тяхната страна.
Агенция”Фокус”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини