Преглеждат безплатно за рак на гърдата,местните жени нехаят

Профилактиката за рак на млечната жлеза в Кърджали е на много ниско равнище.При провежданите в града безплатни прегледи се оказва, че 90 на сто от жените отиват на доктор за първи път. Това съобщи за Кърджали бг вести д-р Галина Николова от Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания и Националния онкологичен мудицински център в София. Тя подчерта, че въпреки големия шум в медиите жените в България не обръщат внимание на опасността от рак на млечната жлеза.

 Д-р Николова сподели, че е в Кърджали в рамките на поредната кампания за безплатни прегледи с мамограф на жените от региона. Тази кампанията тя се спонсорира от Райфайзен банк. Общината е създала безупречна организация. През кабината в Бизнесинкубатора вече са минали 120 жени. Очаква се броят им да достигне 250. За региона се планират 1000 прегледа. От досега прегледаните само при една пациентка е открито доброкачествено образование. Всички останали са здрави.

  Д-рНиколова подчерлта, че в прегледите се обхващат жени от 40 до 60 години. До 40 годишна възраст прегледите се извършват с ехограф. Едва след това се използва мамограф за да не се товари организма с лъчения. След петдесет годишна възраст трябва всяка година да се извършва такъв преглед . Това обаче в страната не се прави,сподели д-р Николова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини