Балотаж между държавната и местната власт в Кирково

Маказа ще реши изборите в Кирково

Представители на държавната и местната власт ще си оспорват кметския стол в Кирково. Те са впрегнали целия ресурс който им дават позициите на общинско и регионално ниво за да победят в очаквания балотаж. Говори се дори за натиск върху основния им конкурент Шукран Идриз.

  Съдбата изправи един срещу друг доскорощния член на кметския екип Сали Рамадан срещу зам.-областия управител Есад Садък. Първият разчита на добре смазаната общинска машина и структурите на ДПС. Вторият залага на подкрепата на областния управител Иванка Таушанова и лично на премиера Бойко Борисов.

За да се вземе кметския стол в Кирково са нужни около 7000 гласа. Изборният кодекс резна гласовете на изселниците и подкрепата за ДПС ще падне чувствително. Много от избирателите на Движението са в чужбина, отчитат от местния щаб на партията. Ще има проблеми и с интегралната бюлетина.

  Досега Есад Садък е мобилизирал по време на избори около 3000 гласа. Сега обаче разчита на пиара около отварянето на Маказа. Премиерът идва да инспектира граничния контролно –пропускателен пункт, който ще се открие през ноември.Той ще прелее сила на Есад Садък и се очаква да вдигне значително рейтинга му.

   Ключовият играч в надпреварата за кметскияя стол е Шукран Идриз. Бившия кмет на Кирково има много привърженици както сред българските турци,така и сред българите мохамедани. Известни са като шукранисти. Тя прие да се кандидатира от Единната народна партия и на нея се възлагат надеждите да обедини недоволните от ДПС. Обидените са много,колко обаче ще застанат зад Идриз не се знае. Едно е сигурно,че тези хора ще подкрепят на балотажа човека на ГЕРБ Есад Садък.

   За втори път ДПС е изправено пред възможността да загуби Кирково. Областният лидер на Движението Бахри Юмер , който елиминира Шукран Идриз от номинациите на партията за кмет се е настанил трайно в общината. Той е готов да поеме личната отговорност за евентуалния провал на ДПС.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини