Азарбайджански газ ще тече през Кърджали

Страната ни ще получава евтин природен газ от Азербайджан, след като бъде изградена газовата връзка България – Гърция. Тя ще свързва Комотини със Стара Загора и ще пресича областите Кърджали и Хасково. Очакванията са до 2014 г газта да стигне до входа на Кърджали и местните потребители да се възползват от това, каза Юлияна Димитрова, изпълнителен директор на смесеното българо-гръцко-италианско дружество „ Ай Си Джи Би” на среща с областния управител Иванка Таушанова. Дружеството е учредено в началото на тази година с цел изграждане и експлоатация на тръбопровода.Това съобщиха от областна адманистрация.

Таушанова обеща пълно съдействие на институциите за съгласуване на проекта и ускоряване на реализацията му. Тя окачестви като изключителен шанс за Кърджали достъпа до природен газ. Преминаването на тръбопровода през града ще позволи на битовите абонати да ползват евтино и качествено отопление и ще предостави много по-добри възможности за инвестиции в индустрията. Показателен е примерът с икономическия бум в Севлиево след газификацията.  

Проектирането на газопровода ще се извърши от британския консорциум Pensрen ltd. Тръбата ще е с дължина 170 км, а преносният й капацитет – 3 млрда куб.м годишно. От прохода Маказа ще бъде прокопана 60-километрова тръба през общините Кирково, Джебел, Момчилград и Кърджали през тежък, силно пресечен терен. Трасето ще бъде уточнено до края на януари 2012 г, след което предстои изпълнението на ОВОС. Срокът за изграждането на съоръжението е 2014-та. България е единствената европейска страна без битова газификация, а едва 1,5 % от домакинствата у нас са газифицирани, заради високите цени на горивата, подчерта Юлияна Димитрова. Според  нея, азиатският природен газ, който ще получаваме от Азербайджан през Турция ще е с 15 на сто по-евтин от руския. Газовата връзка ще осигури възможност и за доставка на втечнен природен газ от терминалите в Гърция и Турция.

Проектът е с отпуснато европейско финансиране на стойност 45 милиона евро по Програмата за възстановяване на Европа /ЕЕPR/. Той има стратегическо значение за България и Гърция, защото ще осигури диверсификация на газовите доставки за Югоизточна Европа, които в момента са зависими от Русия. По думите й, сегашното правителство е първото от 20 години насам, което намери сили да се възпротиви на руския монопол и прави реални стъпки да намери алтернатива.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини