Ковачки фалира

Империята на бизнесмена Христо Ковачки фалира. На тезгяха вероятно ще бъдат сложени повечето ТЕЦ-ове и мини на енергийния бизнесмен, научи АСН.

Иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Охрана и минна сигурност", свързана с бизнеса на Ковачки, в понеделник беше внесен в деловодството на Софийския градски съд от юриста на Националната агенция за приходи. Причината за това са дългове към държавната хазна.

През последните 1-2 години данъчните са събрали и обезпечили дългове на 37 компании, свързани с Ковачки, на обща стойност 54 млн. лв. Наложени са запори върху имоти, блокирани са банкови сметки на затъналите в дългове компании.

Оказва се, че така данъчните събират част от старите задължения, но фирмите от орбитата на Ковачки трупат нови борчове. В резултат тези 37 фирми вече имат общи задължения към държавната хазна от близо 100 млн. лв.

Явно бизнесът на Ковачки не само че не излиза от тинята, а дори нещата се влошават. Затова след като вчера от НАП поискаха фалита на една от фирмите, най-вероятно искове за обявяване в несъстоятелност ще бъдат внесени в съда и за други компании с големи задължения.

Целта е държавата да защити интереса си и да не се позволява трупането на повече задължения към хазната. В процеса по обявяване на компания в нестъстоятелност цялото й имущество, акционерното й участие в други фирми и вземания се разпродават, за да получат кредиторите парите си.

Най-вероятно такава ще бъде съдбата и на империята на Ковачки. Съдебните дела по обявяване в несъстоятелност обаче често се точат с години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини