Таушанова: Няма и не е имало заплаха от провал на изборите в Кърджали

Такива общи снимки на областната и кмета днес са почти невъзможни. И стават все по-невъзможни с наближаването на датата 23 октомври.

Снимка: Дарик

Няма и не е имало заплаха изборите в Кърджали да се провалят заради промяната в броя на избирателните секции. Ако г-н Азис е бил притеснен, че това може да се случи, трябваше да се съобрази с решението на областния управител от 29 август, което, подчертавам, не подлежи на обжалване. Забавянето е изцяло по негова вина”. Така областният управител Иванка Таушанова коментира думите на кърджалийския кмет Хасан Азис, че общинската управа е била изправена пред опасността да изпусне редовното произвеждане на вота и да мине на варианта частични избори заради спряната от нея кметска заповед за разкриване на нови избирателни секции в 9 населени места. Така според Хасан Азис областната администрация нарушавала доброто протичане на изборите и дори най-вероятно всъщност целяла точно това. "Ние провеждаме избори вече за седми път, а те сега се учат", хапливо подметна по този повод кметът.

В отговора си Таушанова обаче остава безкомпромисна и цитира точни факти и цифри: "Законът наистина позволява разкриването на допълнителни секции в населени места с повече от 1 000 избиратели, но според член.72, ал. 4 от Изборния кодекс, условието е остатъкът да е равен или по-голям от 500. На това изискване отговарят единствено кметствата Рани лист, Широко поле и Глухар. При остатък под 500 души, те се пренасочат към съседни секции. Не е целесъобразно да има двойни секции за 1 190 човека, както е в Стремци или за 1 299 какъвто е случаят в Мост. Още повече, че броят на реално гласуващите там е в пъти по-малък. Аналогична е ситуацията в Опълченско и Айрово, където кметът е образувал нови секции. На местните избори през 2007 г в с. Опълченско реално гласувалите са били 485 при 1 110 по списък. В с. Айрово правото си на глас са упражнили 426 от 1 204 избиратели. Такава е тенденцията във всички селища на общината. Ако г-н Азис е загрижен за интересите на избирателите, аз съм загрижена и за интереса на държавата, която не може да си позволи разходи за издръжка на допълнителни секции, без да има основателна причина. Досегашната практика не показва в селата да е имало затруднения при гласуването. Напротив, обикновено там изборният ден приключва по-рано. Удължаване се е налагало единствено в градските секции, но в града кметът не се е възползвал от възможността да образува нови секции. Заслужава внимание и фактът, че Кърджали е единствената община на територията на областта, в която през 2011 г броят на секциите се увеличава. От местната власт зависи да бъде създадена необходимата организация за спокойното протичане на вота. Убедена съм, че след като провежда избори за седми път, екипът на кмета ще съумее да се справи и сега, без се оправдава с областния управител”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини