СЕЗГИН МЮМЮН: Политиците се сещат за малцинствата само по избори

Сезгин Мюмюн е председател на правозащитната федерация “Справедливост-България”. От миналата година той се занимава с откриването и изобличаването  на инициаторите на Възродителния процес. Тогава той твърдеше, че има списък с имената на участниците в процеса. Сега ще систематизираме неговите настоящи възгледи за политическото положение на ДПС и Възродителния процес, заедно с проблемите за малцинствата в Р.България.

1. Г-н Мюмюн какво ще кажете за възвърнатите турски имена от Възродителния процес? Запазени ли са българските имена все още в архива?

Връщате ме много назад. На млади години - 18- годишен -   влезнах в затвора във връзка с Възродителния процес. Това беше много тежко преживяване за мен. Тогава всички ние - български граждани от турски произход – мюсюлманите, взехме една позиция против този процес - против режима на Тодор Живков. По това време имаше около 1500-2000 човека по българските затвори - жертви на Държавна сигурност. За съжаление самата държава Република България след промените не пое никакъв ангажимент, не намери сили да осъди Възродителния процес в парламента,  както и да осъди  виновниците за насилствената смяна на имената. В архивите на комисията за досиета ние станахме свидетели, че има много участници - сегашни бизнесмени и някои партийни функционери. За съжаление ние не видяхме каква е позицията на българската държава към малцинствата. Когато наближават самите избори, всяка една политическа партия обещава какво може да направи, но в платформите на нито една политическа партия не са заложени стратегии за решаване на  реалните проблеми на малцинствата в България. Ние намерихме една реална възможност и съм благодарен на Синята Коалиция, изрично на г-н Иван Костов  от Демократи за  Силна България, който намери силата и убеди комисията в парламента, да осъди Възродителния процес.

Ние като федерация “Справедливост-България” сме първите, които внесохме декларацията за осъждане на Възродителния процес. Но за съжаление управляващите не пожелаха да подкрепят декларацията в Пленарна зала. Това още веднъж доказва, че премиера на Република България е бил пряк участник във Възродителният процес, не само защото е бил  в Дулово и  Каолиново, Шуменска област, а защото такова е неговото убеждение. Той беше подкрепил и в  предишни  свои интервюта Възродителния процес, /по Нова телевизия мисля/. Това ми дава повод сега да се обърна към моите приятели, които ще бъдат кандидат-кметове или съветници от тази политическа партия, да им покажа, че техния лидер е пряк участник във Възродителния процес. Той показа, че ние - българските граждани от турски произход и мюсюлманите, нямаме място в тази партия, тъй като ГЕРБ не подкрепи внесената в Пленарна зала декларация , не осъдиха най-вече това насилие над личността, което се случи с нас. Ние не искаме много неща. Искаме само да ни дадат  спокойствие, да имаме уважение и веднъж завинаги да забравим тази история с Възродителния процес. Реално някои хора от политическата партия  ГЕРБ са преки участници във Възродителния процес. Сега не могат да намерят сили да осъдят този процес. Призовавам всички мои приятели и сънародници да направят отвод от тази политическа партия и да не участват в техните листи, защото едва ли не това показва, че и те са съгласни. Моите приятели съмишленици, така ще ги нарека турци – мюсюлмани, ако участват в техните листи, значи те също одобряват Възродителния процес, затова приканвам ги да мислят занапред.

2. А Вие самите мислите ли, че ДПС ще спечели тазгодишните местни избори ?

Като председател на федерация “Справедливост България” имахме заседание,  разбира се и с няколко турски граждански организации, с които работим за проблемите на българските турци и мюсюлмани. Взехме решение да подкрепим ДПС и няма да позволим да има разцепление. Ние можем да критикуваме много, но няма да позволим да се получава унищожаване на една партия, която вече е символ. Тя подаде ръка на всички, без значение от техния произход. Това показва, че ДПС е мултиетническа партия, в която има и българи. Ние с каквото можем ще помогнем и сме взели решение заедно с други политзатворници. Ще подкрепим самия лидер на ДПС. Разбира се без никакви предварителни условия, тъй като за нас е важно ДПС да е на политическия пазар, а ние да сме коректив на тази партия. Заедно с нашата гражданска подкрепа  вярвам, че ДПС ще има повече гласове. Не вярвам някои други политически партии да вземат гласове от ДПС, защото всеки един глас или всеки един кандидат-кмет, или съветник от етноса, издигнат в листите на Герб,означава подкрепа за Възродителния процес и предателство.

3. Според Вас има ли все още нерешени проблеми между мюсюлмани и християни?

Имам много приятели българи християни, с които никога не сме стигали до етап да имаме проблеми заради политически различия. Проблемите се създават изкуствено, за да оцелеят определени партии.   Преди няколко дни  мина нашия празник - Рамазан Байрама, с който искам да поздравя всички наши мюсюлмани. Ние сме милостиви  към българите и към християните. Винаги, когато има християнски или мюсюлмански празници, ние си ги празнуваме заедно. Създаването на изкуствено напрежение е за оцеляване на определени политически сили, но не вярвам да има такива актуални проблеми и не съм чувал.

4. Какво мислите за турските представители в ГЕРБ?

Аз ги призовавам преди да кажат “да” за ГЕРБ да помислят, защото после ще бъде късно. След като една политическа партия ГЕРБ не подкрепи декларацията за осъждане на Възродителния процес – това показва, че тази партия няма нищо общо с тези български граждани - говорим за етносите, без значение дали е турчин, помак и т.н. ГЕРБ трябва да намери сили и да покаже, че ще приеме тази декларация, иначе това няма да  е Европейска партия, въпреки че са вече членове на Европейската народна партия. Призовавам ги да дадат отвод, защото мотивите са ясни. Аз мога да предоставя информацията, кой, как гласувал в Българския парламент в Пленарна зала  и ГЕРБ не допусна декларацията за осъждане на Възродителния процес. Това е единствения проблем. Мисля, че хората ще го разберат с времето, но сега да не изпускаме момента,  да подкрепят  ДПС - една политическа партия, която е символ на демокрация, символ за етнически нюх. Нормално е това да го направим всички заедно, разбира се без да делим на етноси кой какъв е. Ние като гражданска организация, федерация “Справедливост България”, сме за етническа толерантност – искаме да живеем в една спокойна и  красива България. Да сме толерантни един към друг и да имаме уважение като български граждани.

5. Лишени ли са от нещо мюсюлманите в България?

  Всеки казва за мюсюлманите или турците едно: като има партия, те имат пълната свобода. Партията сама по себе си не е свободата. Партията не може да става гарант за тях, защото все пак в държавата трябва да се прилага закон за малцинствата. Защо България не прилага ”Рамковата конвенция за защита на националните  малцинствата”,  ратифицирана от 38 НС 1999 г.? Защо не е направена една стъпка за решаване проблемите на малцинствата? След като се приложи тази рамкова конвенция, ние  няма да имаме никакви проблеми. Това е една конституция за турците и другите етноси в България. И затова България трябва първо да изчисти проблема с Възродителния процес. Веднъж завинаги трябва да тръгне делото за този процес. След това трябва да махнат архивите с насилствено дадените имена на турците и на останалите малцинства. После трябва да се уреди въпроса за пенсиите на тези хора, които бяха насилствено изгонени от България. Хората по  високите етажи на властта явно нямат интерес. Всеки избягва тези проблеми. Аз не искам утре или в други ден нашите деца пак да повтарят, каквото сме говорели днес. Имали сме  среща във военна прокуратура, за да тръгне делото, но явно държавата чака да измрат всички виновници и така да приключи въпроса. За нас това не е решение на проблема. Ние искаме делото и след това декларацията да мине през българския парламент задължително, защото никой от нас не си е сменил доброволно името. Също така имаме и убити. Мисля , че бяха около 162 по време на Възродителния процес. Ние не искаме отмъщение за тези случаи, а искаме просто да имаме спокойствие. Сегашния премиер на Р. България също не е гаранция, за това, което желаем. Ние като етнос не се чувстваме комфортно, тъй като той е пряк участник на Възродителния процес. Затова ние ще помолим Ръководството на ДПС и Синята коалиция да има питане, какви са пречките да не минава тази декларация през парламента. Също ще искаме от министъра на правосъдието и от прокуратурата ,  да получим положителен резултат.

6. Кои са главните принципи и цели на Гражданската отговорност?

Главните принципи за нас са да няма насилие, да бъдем лоялни, да си търсим правата, без значение от произхода на дадения човек – по етнос или религия. Важното е, че заедно можем да постигнем успехи в изграждането на Гражданско общество. Готови сме  да сезираме всички европейски институции, стига да има полза за хората. Това са основните ни цели като Гражданска организация, за да живеем  като европейци. България още е далеч от Европа, ние сме някъде в началото на създаване на гражданското общество. Опитваме се да оцелеем, тъй като имаме доста възможности за получаване на средства по европейски програми, но явно нямаме кадри. Не може,  когато тръгнем по отдалечените населени места, хората да не знаят, кога сме влезли в Европа.

7. В процес на подготвяне ли е делото за Ешреф Кахраман ?

  Да. като федерация “Справедливост-България”, ние изцяло го подкрепяме. Другата седмица след празниците ще имаме ясни позиции относно всички дела. На много места ще има също такива дела, не само в Кърджали. От Кърджали тръгнахме и ще има още в Шуменска област и Разград. Държавата не може да намери начина да се извини, с което ни принуждава да работим по тези въпроси. Може да имаме около  2000 човека с подобни жалби. С Ешреф Кахраман тръгнахме и отвсякъде ще има такива дела , просто изчакваме момента. Няма значение какъв ще бъде отговора - ние ще стигнем ако трябва и до  Брюксел и Страсбург. Искаме Европа да види колко сме се европеизирали, какво прави България за проблемите на етноса. Очакваме месец Септември или Октомври да има резултат. Насочиха ни към еврокомисаря Томас Хамерберг, който съдейства за проблемите на малцинствата. Успяхме да влезем в доклада на Европа за проблемите на малцинствата. Ще имаме една среща с Ръководството на Европейската народна партия. Ако и на есенната сесия не влезе в парламента декларацията, вече ще преминем към реални и сериозни срещи на европейско ниво. Дано политическа партия ГЕРБ да намери куража и желанието да подкрепи тази декларация. Тя за нас е важна. Надяваме се, че  ще помислят и ще направят всичко възможно като политическа партия. Сега е предизборно време - да покажат и да убедят своите хора  и нас, че са национално отговорна партия.

8. Какво мислите за премахването на Касим Дал от партията?

Преди години  предупредих чрез медиите лидера на ДПС, че му готвят преврат. Касим Дал, не ме разбирайте погрешно, но ще се изразя така както мисля – Касим Дал не е куче от сой. Когато решиш да  вземаш някое куче, първо питаш, какъв е соя му. Касим Дал беше груб с всички. Той е човека, който изолира партията от всички други политзатворници, за да остане и оцелее. Касим Дал е рекетьор номер 1 на партията. В момента е действащо ченге, какъвто разбира се е бил и преди. Той е човека, който е зависим от българските служби и затова каквото му кажат, това прави. Той е предател. Всички се радват, че е отстранен и никой не го подкрепя. Няма за какво да го подкрепят, защото е човек, злоупотребил с доверието на лидера си. Нека самата политическа партия ГЕРБ да се убеди в неговите качества. Аз мога да кажа много неща, но сега предпочитам да замълча. Не искам да коментирам за него. Не е  на ниво, за да го споменавам.

9. Според Вас удовлетворяваща ли е подкрепата на Кърджалийските кметове?

Федерация “Справедливост България”, има и още няколко граждански организации , например “БАХАД”, която е изцяло от политзатворници, взехме решение да подкрепим кметовете от област Кърджали, Ардино, Кирково,Крумовград, Джебел. Подкрепата ни не е само там. Тя е  и за кандидатите на ДПС из цялата страна, за да покажем и докажем, че не сме се разцепили, както си мислят някои определени партии. Националните медии изкараха едва ли не Касим Дал герой. Той се криеше зад лидера си и трупаше дивиденти. Надявам се, че ДПС ще получи това, което заслужава и на двата вота, а може и повече. Единственото, което желая  е в  България да има десен президент и разбира се  турчин - мюсюлманин вицепрезидент. Защото мина това време, ние да сме само гласоподаватели. Ще призова да ни подкрепи и българската десница, която не може без ДСБ и Иван Костов. Той е единствения демократ от българската десница, който направи много за нас. Ние вярваме, че българската десница ще предложи един вицепрезидент турчин или мюсюлманин. Тогава за нас ще бъде по-лесно да обикаляме и убеждаваме хората за какво става въпрос. Надявам се този вицепрезидент да бъде чист, лоялен, коректен и да не бъде агент на държавна сигурност. Да не злоупотребява най-вече с властта. Надявам се да има повече успехи.

 

 

10. Какво ще кажете за агентурата на Ахмед Доган?

Благодаря за въпроса. Агент - това значи, че е работил за България, защитавал националните интереси. Ахмед е агент от ниво. Не е бил от тези агенти, които да са предавали своя родина, роднина или близки. Той е бил  един добър анализатор и държавната сигурност се възползвала от неговите качества. Той е работил за България. Много различни хора коментират неговото минало, но той е бил тогава достоен гражданин и е работил за родината си. За мен агент е човек, който е работил за България. Други злоупотребяват с това. Те са предавали майка си, баща си, но той не е от тях. Трябваше да се отворят досиетата изцяло, да се знае, кои са агентите реално и кои са предателите. Това, което видях по досиетата е, че във всяко едно село, държавната сигурност е имала средно около 30 агента. Тази бройка е променлива според големината на селото. Тези агенти са били просто предатели. А лидера на ДПС е бил агент на ниво. Работил е за държавата и всички нас – българските граждани. Той не е предал никога, никого. Не съм му адвокат, но просто казвам реалността. Не виждам престъпно действие в миналото му.

11. Какво ще посъветвате българските граждани за местните избори?

 

Да гласуват за кандидати, които умеят и знаят. Тези кандидати, които ще дадат добър живот на своите съграждани, без значение за кой град става въпрос. Трябва да са професионалисти и да умеят да вкарват инвестиции в тези райони. Да се помага на обикновеното население, за да станем Швейцария на Балканите. Дано предизборно да не обещават много и излишно. Да обещават това, което могат наистина. Това искрено го желая.

12. За първи път ли посещавате град Кърджали?

 

Не. Идвал съм  преди доста време, в града и общините. Имам много приятели в град Кърджали и област Кърджали, с които сме били по затворите. Участвали сме в избори, имали сме съветници. Сега ще имаме среща с тях, за да подкрепим кандидат – кметовете на ДПС, които ще бъдат реални и близки до хората. Надявам се на този мандат да не забравят откъде са тръгнали, защото, както се знае, властта развращава. Самите хора трябва да изберат кмета, за да са добре и да се чувстват добре. Съответно кметовете да обръщат внимание на населението и да се занимават с техните проблеми. Най – важното за кандидатите е да знаят, че от постъпването си в длъжност, трябва да работят за следващ мандат. Видях разликата в област Кърджали, тя е голяма. Имате добра инфраструктура. Надявам се да не  е предизборно направено. Явно сте се подготвили.

Много Ви благодаря за интервюто. Надявам се да се срещнем още веднъж за други въпроси.

След изборите може пак да се осъществи среща. Благодаря Ви и аз. Надявам се да се осъзнаят нашите избиратели. Да не се поддават на интриги и спекулации. Все пак трябва да успеем заедно, да постигнем основните цели. Това е важно за нас, за всички, за България. Като партия ДПС, не трябва да забравяме малцинствата и проблемите,  свързани с тях. Понеже тази партия оцелява с гласовете на малцинствата. Като гражданска организация ние няма да позволим да излизат гласове от партията. Ние също сме се мобилизирали. Мисля, че ще постигнем сериозни резултати, както и преди.

 

 

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини