С метла и разклонител спасили давещи се деца

Снимка: Нов живот

С метла и разклонител случайни граждани успяли да извадят от бурното море съучениците на 15-годишната Едит Симеонова от Крумовград, която се удави в Созопол. Ученичката от Езиковата гимназия в Кърджали, която била на лагер в база "Хелиос" до ММЦ, загина трагично, след като със свои съученици решили да си направят снимки на скалите край морето в Созопол.

Когато децата застанали на скалите, били пометени от голяма вълна. Едното от падналите в морето момичета се е мъчило да издърпа приятелката си Едит, но не е успяло. Две от децата били спасени от готвач в близко заведение.

"Незабавно е изпратен патрул, извикани са "Гражданска защита" и Гранична полиция, но едното от децата се удави, никой не е скачал да го спаси", твърди пък началникът на РПУ-Созопол  Дойчин Янев, цитиран от bTV. Според очевидците на трагедията обаче полицаите, които, пристигнали на мястото, не са се опитали да извадят Едит от морето, а вместо това запалили по цигара. Янев обаче обясни, че подчинените му не били длъжни да влизат в ролята на спасители.

Десетки притеснени родители посрещнаха пред стадиона в Кърджали децата от летния лагер. Учениците пристигнаха с два автобуса малко преди 17 часа. Директорката на Езиковата гимназия, в която учеше Едит Симеонова, Йорданка Чавдарова, през сълзи заяви, че загиналата й ученичка е била красиво, амбициозно и талантливо момиче. Шокирана е и от реакцията на бащата на загиналата. Той е лекар в Крумовград и веднага е заминал за Бургас, научавайки за трагичния инцидент. "От него не чух нито една обида, нито едно обвинение, само се извиняваше за постъпката на дъщеря си да отиде на скалите", разказва Чавдарова.

Родителите д-р Николай Симеонов и медицинската сестра Емине Симеонова ще погребат дъщеря си днес в родното място на майката село Звезделина.

Междувременно интернет форумите закипяха от гневни реакции. Малцина бяха тези, които обвиняваха учителите. Повечето недоумяваха защо никой не се е притекъл на помощ, при условие, че имало 30-40 души свидетели на инцидента. Известен български актьор дори сподели на Фейсбук стената си: "Не е нужно да си плувец-герой за да влезеш на 10-20 метра в морето, имало е 40 сейрджии на брега! Да се бяха хванали за ръка, да направят колона, все щяха да помогнат."

dir.bg&kardjali.bgvesti.net

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини