Шоколадът - полезен за сърцето, но с мяра

Шоколадът е полезен за сърцето, но този факт не трябва да ни дава повод за прекомерна радост, предупреждава агенция Ройтерс, цитирайки доклад на британски учени, представен на конгреса на Европейското кардиологично дружество във френската столица.

Действително, консумацията на шоколад намалява с една трета риска от сърдечни заболявания. Механизмът на неговото въздействие все още не е напълно разгадан от науката. Но десетки проучвания констатираха ползата от консумацията на кафявото лакомство и най-вече на черния шоколад с високо съдържание на флаваноли, които действат добре на кръвоносните съдове.

В опит да проучат пълната картина от ползите на шоколада екипът на Оскар Франко от университета в Кеймбридж обобщи резултатите на 7 изследвания, обхванали 100 хиляди души. По-високите нива на консумация водели до 37 процентно намаление на сърдечносъдовите заболявания и до 29 процентно намаление на случаите на инфаркт. Сега учените трябва да установят на какво точно се дължи благотворното въздействие на шоколада върху човешкия организъм.

Франко предупреждава - "Ако искате да имате здраво сърце, не мислете, че разковничето е в преяждането с шоколад. Благотворното му въздействие може лесно да бъде премахнато от прекаленото съдържание на захари и мазнини в него."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини