Астрономи откриха диамантена планета

Астрономи са открили екзотична диамантена планета, орбитираща около малка звезда в "задния двор" на галактиката Млечен път, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Новата планета е много по-плътна от която и да е друга известна досега.

Съставът й е предимно от въглерод. Заради плътността й учените изчисляват, че въглеродът е в кристална форма, допълва БТА. Това означава, че по-голямата част от този странен свят е диамантена.

Една от най-плътните форми на въглерода е диамантът, припомнят специалистите.

"Еволюционната история и удивителната плътност на планетата ни карат да мислим, че тя е съставена от въглерод. Този "масивен" диамант орбитира около неутронна звезда на всеки два часа и десет минути", обяснява Матю Бейлс от Технологичния университет "Суинбърн" в Мелбърн.

Необикновената планета се намира на 4000 светлинни години от Земята и вероятно е останка от някогашна по-масивна звезда, която е изгубила външните си пластове. Диамантеният свят е твърде отдалечен, за да се вижда от нашата планета.

Открит е с радиотелескопа Parkes с диаметър 64 метра. Диамантената планета орбитира около новооткрит пулсар - много плътна звезда - в съзвездието Змия.

Наименованието на пулсара е PSR J1719-1438.

Пулсарите са малки мъртви неутронни звезди с диаметър около 20 километра. Направените от астрономите изчисления показват, че диамантената планета е с маса малко по-голяма от тази на Юпитер.

Плътността на новооткритата планета обаче е с 20 пъти по-голяма от Юпитеровата. Освен водород, диамантеният свят съдържа и кислород, който преобладава на повърхността и намалява в посока към наситения с въглерод център. Голямата плътност на планетата изключва наличието на леки елементи като водород и хелий - основните съставни части на газови гиганти като Юпитер. Как точно изглежда този странен диамантен свят остава загадка за астрономите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини