Интернет сърфирането в работно време подобрява ефективността на служителите

Ако попитате шефовете си дали биха толерирали безцелното сърфиране в Интернет в работно време, отговорът им едва ли ще е положителен. Един скорошен експеримент на Националния университет на Сингапур обаче показва, че те няма да са прави. Според резултатите от въпросното изследване за влиянието на уеб-сърфинга върху човешката работоспособност, цитирани от Wall Street Journal, безцелното браузене из любими сайтове не само, че не вреди на работата, но даже помага на служителите да я вършат по-ефективно.

Изследователите правят този извод на базата на експеримент, който е включвал три групи потребители – "почиваща", "сърфираща" и контролна група. На всички била поставена еднаква задача (откриването на дадена буква в текст), която трябвало да изпълняват в продължение на 20 минути. След изтичането на това време на контролната група била поставена друга проста задача за изпълнение в рамките на 10 мин, "почиващите" можели да се занимават с каквото си искат, а "сърфиращите" – да преглеждат сайтове по свой избор. След това и трите групи трябвало в продължение на 10 мин. отново да изпълняват първата задача.

След приключването на експеримента учените установили, че след почивката сред любимите си сайтове, групата на "сърфиращите" изпълнявала зададените задачи по-ефективно, отколкото другите две групи. Този първоначален експеримент, проведен първо с 96 студенти, по-късно бил повторен и със 191 произволно избрани доброволци, а резултатите от втория тест се оказали идентични с тези първия. Според Сингапурските изследователи, това е достатъчно, за да се направи аргументиран извод, че работодателите не трябва да ограничават Интернет достъпа на служителите си, или най-малкото трябва да им позволяват да сърфират свободно по време на почивките си.

Учените обясняват резултатите от експеримента с това, че по време на т.нар. "отвлечено" сърфиране в Интернет потребителите посещават само сайтове, които са им интересни, а това повишава настроението на хората и им позволява да се откъснат за малко от задачите и да си починат по начин, който им позволява след връщане към работата да я вършат по-добре.

В заключение остана да споменем, че проучването на Националния университет на Сингапур не е първото, според което сърфирането на пречи, а даже помага на работата - преди около две години до същия извод са стигнали и австралийски специалисти от Университета на Мелбърн.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини