Европа ни дава пари за "Мостът - кръстопът на култури"

Скоро мостът над Арда в Кърджали ще се превърне в сцена на музиканти, художници и фотографи

"Мостът - кръстопът на култури“, "София контемпроръри“, "Огънят на поколенията“ са част от имената на иновативните културни събити“, които ще се финансират с 19 млн. и 500 хил. лв. по оперативна програма "Регионално развитие“. Парите ще си разделят общо 40 общини, една от които Кърджали.

Макар това да става в навечерието на местните избори, изпълнението на планираните културни мероприятия ще започне догодина, единодушни са повечето кметове. Музикалните фестивали през следващите две години ще са за сметка на еврофондовете, но през 2014 г. общините ще трябва да извадят сами пари за провеждането им. Целта е те да се превърнат в традиция за дадения град. Ако това обещание не се спази, бъдещите кметове ще трябва да върнат похарчените средства за първите два фестивала.

София, Варна, Бургас и Русе ще вземат по над 800 хил. лв.,

Между 400 хил. и 500 хил. лв. ще получат останалите 36 общини, сред които са Кърджали, Кюстендил, Куклен, Велико Търново, Велинград, Пазарджик, Марица, Смолян, Стамболийски. Всички ще купят открити сцени, модерна озвучителна техника, LSD екрани, осветление със специални ефекти.

Най-дългият мост у нас, този над Арда в Кърджали, ще се превърне в сцена на музиканти, художници, фотографи. Проектът се казва “Мостът – кръстопът на култури”. В рамките му са предвидени Ден на фотографията „Аз и моят град", Ден на музиката, Ден на приказката, изложба на открито „Старият Кърджали" и други.

Парите, които ще получим за целта, са 418 хил. лв. Проектът ще бъде изпълняван в продължение на 24 месеца.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини