Зарибиха Водното огледало с 5000 рибки

Очаква се рибите да почистят все по-избуяващата водна растителност по реката. След излюпването си до около година малките на амура ( на снимката) се хранят със зоопланктон. После с вече укрепналите си гълтачни зъби рибата преминава към изключително вегетарианска диета с висша водна растителност. Водорасли, шавари, дори тръстиковите полета не са пречка за този истински “воден комбайн”. С педантична методичност той е в състояние да опасе огромни площи, заети от висшата водна растителност. С това си качество белият амур си е спечелил славата на най-добрия чистач на канали и водоеми, който на всичкото отгоре се отплаща на работодателя си с чудесно месо.                                       

Шаран, бял амур и толстолоб, доставени от рибарници в Карнобат - с 5000 рибки Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали зариби Водното огледало.

От една страна има осигурена хранителна среда с все по-избуяващата водна растителност по реката. Идеята е тя да бъде почистена от рибите. От друга наличието на риби във Водното огледало ще бъде атракция за стотиците рибари в Кърджали. 

Не може да имаме такава даденост като този красив канал и да не го използваме - той е голямо предимство за Кърджали и кърджалийци, коментира за БТА Траян Бабунски - един от зарибителите и член на Управителния съвет на сдружението на ловците и риболовците. Според него с едно зарибяване не би могло да се постигне кой знае какво, затова то щяло да се повтори и потрети в период до 2-3 години. Днес риболовците зарибиха с още 5000 рибки микроязовир край кърджалийското село Жинзифово.

Kardjali.bgvesti.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини