Днес е Международният ден на приятелството

За първи път днес ще бъде честван Международният ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН.

Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури, за изграждането на един мирен и по-добър свят. Резолюция 65/275 гласувана на 27 април 2011 г. от Общото събрание възлага особени надежди на младото поколение.

Международният ден на приятелството е една прекрасна инициатива младите хора по света, бъдещите държавни ръководители, учени, творци, да си подадат ръка на този чудесен празник и да загърбят всякакви различия за по-добро разбирателство между хората. Посланието е пределно ясно - можем да бъдем близки, колкото и да сме различни. Всички хора по света имат много повече неща, които да ги сближават, отколкото да ги противопоставят.

Денят на приятелството се вписва по един прекрасен начин и в инициативата на ООН Международно десетилетие за култура на мира и ненасилието в името на децата по света / 2001 - 2010 г./

Световната организация призова на този ден всички правителства и граждански организации да се включат в разнообразни инициативи в съзвучие с усилията на ООН за подобряването на диалога между различните култури в името на солидарността, взаимното разбирателство и помирението.

Но извън официалните инициативи, в които ще се включат граждани и сдружения, Международният ден на приятелството е един прекрасен повод да погледнем в очите ближния. Той ще ни е опора в щастливи дни и в беда. И не е ли време освен 30 юли, да превърнем всеки Божи ден в необявен празник на приятелите, които са край нас?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини